Každý pátý nakažený virem HIV v Česku netuší, že je nemocný. Pro léčbu je přitom klíčová včasná diagnóza

Na úterý připadá Světový den boje proti nemoci AIDS. Jen loni v souvislosti s touto chorobou zemřelo na světě bezmála 700 tisíc lidí. Každý pátý nakažený v Česku přitom podle pražské pobočky Světové zdravotnické organizace a České společnosti AIDS pomoc netuší, že je infikovaný virem HIV a u dvou pětin pacientů je nemoc diagnostikována až v pozdním stádiu. Včasná diagnostika je v případě této nákazy klíčová, a to nejen pro pomoc pacientům, ale i ochraně jejich okolí.

Celkem bylo letos ke konci října registrováno 211 nových případů HIV, z nich 173 mužů a 38 žen. Loni přibylo 222 případů HIV. Podle Vratislava Němečka ze Státního zdravotního ústavu je tak pravděpodobné, že letošní celková čísla budou vyšší.

Dlouhodobě navíc vzrůstá počet cizinců, u kterých byla nákaza infekcí HIV nově zaznamenána. Letos bylo zatím mezi cizinci s dlouhodobým pobytem zjištěno 88 případů. Jde tak o 42 procent všech nově nakažených, počet infikovaných cizinců se oproti období před 10 lety navíc zdvojnásobil. Nejčastěji jde o obyvatele zemí střední a východní Evropy, především z Ukrajiny, Slovenska a Ruska.

U domácí populace i cizinců je nejčastěji uváděn přenos sexuální cestou, především v homosexuální komunitě. U občanů České republiky tvořil v letech 2015 až 2019 asi 79 procent, u cizinců 55 procent. U cizinců je častější heterosexuální přenos (v 35 procentech případů), u domácí populace byl tento způsob zaznamenán v 16 procentech. Vyšší podíl je u cizinců při nákaze mezi injekčními uživateli drog.

AIDS ve světě (zeleně: země, kde počet nakažených klesá; červeně: země, kde počet nakažených stoupá)
Zdroj: ČT24

Infekcionista Nemocnice Na Bulovce Ladislav Machala přiznal, že kvůli pandemii koronaviru se nechalo testovat méně lidí. Do samotné léčby pacientů naštěstí šířící se covidová nákaza nezasáhla. Po celou dobu jim lékaři poskytovali léky a kromě březnového uzavření ambulance na několik týdnů se jim dostává plné péče.

Na osvětu se podle Machaly v posledních letech začal znovu klást důraz, což si vysvětluje nárůstem nově diagnostikovaných případů v Česku. „Počátkem 90. let u nás probíhaly dobré kampaně, díky tomu jsme také měli velmi dobrou epidemickou situaci. Pak se v tom polevilo, především se omezily finance věnované na osvětu a výchovu, ale v posledních několika letech se situace zlepšila,“ uvedl profesor.

Počet nových případů HIV v Česku
Zdroj: Státní zdravotní ústav

HIV pozitivních celosvětově přibývá

Vyšší přírůstek nelze pozorovat jen v Česku, ale i v celé Evropě. „Alespoň někteří lidé se přestali HIV infekce bát. Stává se mi opakovaně, že nově diagnostikovaní lidé, kteří přijdou do mé ordinace, mě ujišťují, že už máme výborné léky,“ popsal Machala.

To podle něj do určité míry platí. Pokud je pacient diagnostikován včas, má přístup k léčbě, zodpovědně se jí podrobuje a má příslovečnou kapku štěstí, tak mu HIV infekce zkrátit život nemusí. „Domnívám se ale, že je stále lepší zůstat nenakažený, než se muset léčit antiretrovirovou léčbou,“ uvedl.

Přístup k léčbě má podle Machaly ale jen asi 70 procent nakažených na světě. U 40 procent pacientů se navíc nemoc potvrdí až v pozdním stádiu. V Česku je pak podle infekcionisty asi 20 procent neodhalených případů, což představuje sedm nebo osm stovek lidí. „Zahrnuje to jednak lidi, kteří mají tušení, že by mohli být nakaženi, ale špatnou zprávu, která by z vyšetření plynula, odkládají. Na druhé straně jsou mezi nimi i lidé, kteří se nakazili před krátkou dobou a ani o tom netuší,“ popsal.

I pacienti, kteří přijdou později, mají podle něj dobrou šanci na kvalitní život, pokud budou užívat léky. Čím dříve je pacient diagnostikován, tím je to lépe nejen pro něj, ale i pro jeho okolí, například pro jejich sexuální partnery. „I z toho důvodu má smysl, aby každý jednotlivý případ byl odhalen a diagnostikován co nejdříve,“ uzavřel Machala.

V rámci Světového boje proti AIDS, který připadá na 1. prosince, se proto lze otestovat takzvanými reaktivními testy, které naznačí, zda může být člověk nakažen. V takovém případě však musí tento test ještě ověřit specializovaná laboratoř.

Od roku 1985, kdy se data o infekci HIV a nemoci AIDS sbírají, bylo v Česku zjištěno 3801 případů HIV pozitivních. U 710 z nich se rozvinula nemoc AIDS, 326 lidí na AIDS zemřelo.