Je otázka, nakolik je kabinet schopen respektovat vlastní systém, podotýká primátor Hřib

Události, komentáře: Zdeněk Hřib (zdroj: ČT24)

V Praze se pandemická situace pomalu zlepšuje – spolu s tím se čeká i na rozvolňování opatření. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) je se situací spokojen, třebaže se obává, že město bude pandemie stát ještě mnoho peněz. Vadí mu také, jak vláda jedná ve vztahu k vlastnímu protiepidemickému systému. O tématu diskutoval v pořadu Události, komentáře.

Od středy platí nejenom v Praze nová pravidla: do obchodů mohou lidé jen v takovém počtu, aby na jednoho zákazníka připadalo patnáct metrů čtverečních prodejní plochy. A otevírací doba se prodloužila do deváté večer – kdy zároveň začíná zákaz vycházení. Stále platí také zákaz nedělního prodeje.

Pražský primátor Hřib je rád, že se Pirátům podařilo prosadit ve sněmovně zrovnoprávnění malých obchodů s velkými řetězci, protože tam se běžně prodává oblečení, elektronika, školní či domácí potřeby. V přijatých doprovodných usneseních dolní komora totiž pověřila vládu, aby do 23. listopadu zajistila ukončení diskriminace českých obchodníků proti velkým nadnárodním řetězcům.

„Když se otevřou i ty menší obchody, tak dojde k většímu rozprostření lidí a oni se nebudou muset tísnit u těch menších výdejových okének,“ řekl.

Otázka ale je, nakolik vláda dovede respektovat vlastní systém, podotýká Hřib. Podle něj totiž není kabinet schopen svá pravidla dodržovat. „Pravidlo patnácti metrů na člověka platilo necelý den a hned přišel nějaký ministr, který požadoval úpravu, která v tom systému PES znamená skok ze stupně pět na stupeň dva,“ kritizoval.

Odkazoval na vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO), který chce navrhnout zrušení zákazu prodeje v neděli nebo více zákazníků na provozní plochu v obchodech.

Hřib uvedl, že má štěstí, protože je primátorem Prahy, která si vede dobře, alespoň v systému PES. Ministerstvo zdravotnictví se chce dívat na Prahu a Středočeský kraj jako na jeden celek, což ho nepotěšilo. Středočeský kraj je ale již také ve stupni tři, což ho těší. Primátor nevidí důvod, proč by některá opatření nemohla být plošná a jiná ano.

Z krize vyjít silnější

Hřib se zúčastnil v Praze konference primátorů metropolí zemí V4, jedno z témat bylo i to, že během koronavirové krize se začalo více jezdit ve městech na kolech, preferenci dostává veřejná doprava.

Hřib se snaží na krizi dívat jako na příležitost, i když je to velmi obtížné, protože náklady jsou velice vysoké.

„Pevně doufám, že se nám to podaří využít k něčemu dobrému. Mám obavu, zda budeme mít peníze na nějaké změny jako municipalita,“ uvedl s odkazem na sněmovní hlasování o daňovém balíčku. Podle Hřiba je v té souvislosti reálné, že Praha přijde o miliardy korun každý rok. „To je významný zásah do rozpočtu,“ poznamenal.