Za požárem kostela svatého Michala v Praze byla lidská chyba

Za požárem kostela svatého Michala v zahradě Kinských v Praze byla nejspíš lidská chyba. Podle dosavadních poznatků vyšetřovatelů by středeční požár mohl souviset s pohybem lidí bez domova. Technickou závadu vyšetřovatelé vyloučili, řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Škoda, kterou požár způsobil, zatím není známá. Praha na opravu vyhlásila veřejnou sbírku.

Pražský magistrát a církev podle Kavky budou hledat znalce, který se na místo pojede podívat a škodu odhadne. „Půjde o několik milionů,“ poznamenal Kavka. Škoda je ale těžko vyčíslitelná.

Požár ve středu odpoledne zasáhl spodní část dřevěného kostela i tři věže, šindelová střecha objektu se částečně propadla a konstrukce prohořela na trámy. Hasiči kostel dohasili v 18:40. Prostor pak ochladili, aby tam mohli vstoupit vyšetřovatelé. Na místo požáru dorazili ve čtvrtek ráno i pracovníci Technického ústavu požární ochrany.

V kostele nebyla elektroinstalace, ale pouze mobilní elektrocentrála. „Prověřujeme tedy lidský faktor i technickou závadu,“ uvedli ráno hasiči. Odpoledne pak technickou závadu vyšetřovatelé vyloučili.

Praha vyhlásí na opravu kostela veřejnou sbírku. Vyhlášení musí ještě potvrdit ministerstvo vnitra, poté město zveřejní číslo bankovního účtu, na který bude možné přispět. Kostel vlastní Praha, magistrát bude požár řešit jako pojistnou událost. Předseda kulturního výboru Jan Wolf (KDU-ČSL) kritizoval, že radní odmítli návrh ihned do sbírky vložit milion korun.

Sbírka by měla trvat jeden rok. „Požár vzácného dřevěného kostela způsobil obrovskou kulturní škodu a je třeba ho co nejrychleji obnovit. Věřím, že tomu pomůže dnes schválená sbírka, do které rád osobně přispěji,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Podle radní pro kulturu Hany Třeštíkové (Praha Sobě) se o příspěvku města bude dále jednat. „Kostel je majetek města, město tedy ponese náklady v desítkách milionů, budeme jednat o navýšení toho, co se ve veřejné sbírce vybralo. Vyzvala jsem radní i všechny předsedy, aby do veřejné sbírky přispěli soukromě,“ uvedla Třeštíková.

Pravoslavný kostel svatého Michala, nazývaný někdy také karpatský, stál původně v obci Velké Loučky u Mukačeva na Ukrajině. Na tehdejší Podkarpatské Rusi, která byla mezi světovými válkami součástí Československa, byl rozebrán, převezen a znovu postaven v Praze v roce 1929.