Senátorem za Prahu 9 zůstane David Smoljak

Senátorem ve volebním obvodu Praha 9 bude opět David Smoljak (koalice STAN, Pirátů a TOP 09). Ve druhém kole senátních voleb získal 54,85 procenta hlasů. Druhý Eduard Stehlík (za ODS) dostal 45,14 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 19,54 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 33,46 procenta.

V prvním kole získal Smoljak 42,87 procenta hlasů, druhý Stehlík 30,19 procenta hlasů. V obvodu Praha 9 usilovalo letos o senátorský post 11 kandidátů. 

Nejstarší syn Ladislava Smoljaka, režiséra a zakladatele Divadla Járy Cimrmana, stál jako jeden z autorů například za vznikem „nekonečného“ televizního seriálu Ulice na televizi Nova, podílel se také na sitcomu Comeback. V roce 2018 měl premiéru jeho půlhodinový dokument Cimrman dobývá Ameriku! o inscenaci jedné z her v USA anglickým souborem.

Pražský rodák vystudoval scenáristiku a dramaturgii na FAMU, poté pracoval v televizi, po roce 1990 působil jako novinář, mimo jiné v týdeníku Reflex. Po vzniku Novy v ní Smoljak působil tři roky jako dramaturg, v roce 1996 přešel na Primu, kde se vypracoval na šéfredaktora zábavy. Krátce po přelomu století odešel „na volnou nohu“, věnoval se publicistice i psaní scénářů, podílel se třeba na dokumentárním cyklu Hudební toulky s Ladislavem Smoljakem.

Jako publicista se David Smoljak často vyjadřoval k politice nebo médiím, patří k výrazným zastáncům nezávislosti médií veřejné služby, třeba ve sdružení Svobodu médiím! Aktivně se do politiky zapojil v roce 2010, kdy kandidoval v komunálních volbách ve Vinoři, do zastupitelstva se ale dostal až o čtyři roky později. Za STAN se na podzim 2017 neúspěšně ucházel o poslanecký mandát, loni v dubnu v doplňovacích volbách nahradil v horní komoře Zuzanu Baudyšovou (za ANO).

V prvním kole v Praze 9 neuspěli třeba předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása (Trikolóra) ani bratr současného senátora Filip Smoljak (PRO Zdraví). Účast voličů byla minulý týden přes 33 procent.

V roce 2014 zvítězila v Praze 9 Zuzana Baudyšová (za ANO). Ve 2. kole získala 62,53 procenta hlasů. Druhý skončil Tomáš Kladívko (ODS). Voleb se zúčastnilo 11 kandidátů. Baudyšová ale v lednu 2019 odstoupila. Doplňovací volby do Senátu v Praze 9 pak vyhrál ve druhém kole scenárista David Smoljak (za STAN). Dostal 59,5 procenta hlasů. Poražený starosta Prahy 9 Jan Jarolím z ODS získal 40,49 procenta. Voleb se zúčastnilo deset kandidátů.