V Královéhradeckém kraji řeší dostavbu dálnice, nezaměstnanost zůstává nízká

Dostavba dálnice D11 do Polska nebo holding nemocnic jsou ústředními tématy voleb v Královéhradeckém kraji. Dopadla na něj i koronavirová krize, pozastavit musel výstavbu společného stravovacího zařízení pro střední školy. Naopak pozitivní pro kraj je, že míra nezaměstnanosti zůstává na třech procentech i díky automobilovým továrnám. O tom, jak může krajské vedení regionu v době pandemie pomoci, v úterní předvolební debatě diskutovali krajští volební lídři.

Pokračování výstavby dálnice D11 od Hradce Králové směrem k polským hranicím, ale i údržba silnic druhé třídy v majetku a ve správě kraje patřily k ústředním dopravním tématům v regionu.

Kraj masivními investicemi snížil stále trvající mnohamiliardové manko v údržbě svých komunikací. Důsledně se zaměřil na rekonstrukci mostů. Třeba na stavbu nového v Hradci Králové – Svinarech a výstavbu nových komunikací.

Předvolební debata: Královéhradecký kraj (zdroj: ČT24)

Úder koronavirové krize

I na Královéhradecký kraj dopadla omezení v souvislosti s koronavirem. Kraj kvůli němu dosud neschválil svůj rozpočet na příští rok. Úřad musel seškrtat investice za 230 milionů korun. Dotklo se to například výstavby společného stravovacího zařízení pro střední školy v Hradci Králové nebo stavby muzejního depozitáře Regionálního muzea a galerie v Jičíně v Robousích.

Koronakrize dopadla i na firmy v kraji, propouštět zatím ale příliš nemusejí, nezaměstnanost v kraji zůstává na třech procentech. V okrese Rychnov nad Kněžnou, který je anomálií, se dokonce stabilně drží pouze na 1,8 procenta. „Na Rychnovsku neseženete chlapa se šroubovákem,“ parafrázuje místní podnikatele redaktor ČT Vlastimil Weiner.

Míra nezaměstnanosti má podle Radka Zelenky z Krajské hospodářské komory vždy trochu zpoždění za vývojem ekonomiky. „Jsou tam nějaké výpovědní lhůty, takže je možné, že v podzimních měsících nezaměstnanost povyskočí,“ varuje. Nízká nezaměstnanost v okrese Rychnov nad Kněžnou podle něj bude záležet na restartu automobilového průmyslu v celé Evropě. V Kvasinách je totiž jedním z hlavních zaměstnavatelů automobilka Škoda.

Propouštět se chystají podle Krajské hospodářské komory zejména malé a střední firmy. Velké společnosti, které zaměstnávají cizince a lidi skrz agentury, už takto musely reagovat na jaře. Kraj má společnou hranici s Polskem, což dopadlo především na firmy, které využívají pendlery. „Pokud by opět došlo k uzavření hranic, tak se situace bude opakovat a nedostatek tady stále bude,“ komentoval Zelenka.

Dopady propadu turistického ruchu

Turistický ruch se v kraji ve druhém čtvrtletí propadl o více než 73 procent. Koronakrize ho zasáhla nejvíce. Tuzemskému turismu pomohlo, že část Čechů strávila léto na dovolené ve vlasti.

„Otázkou je, jaká bude situace mimo sezonu, tam se obávám propouštění,“ říká Zelenka. Cílem kraje by podle něj mělo být rozprostření turistů napříč krajem, a ne jen do exponovaných míst jako Krkonoše nebo Český ráj.

Téma pro volební lídry

Zdravotnický holding coby samostatná společnost kraje sdružující jeho nemocnice čtyři roky po minulých volbách přežil. I když na začátku politici některých stran slibovali, že holding jako zbytečný mezičlánek mezi hejtmanstvím a samotnými nemocnicemi zruší. Tím spíš, že holding každoročně spotřebuje 20 milionů korun na provoz a platy svých úředníků.

Jak změní pandemie zdravotnictví v Královéhradeckém kraji? Bude mít nadále dost lékařů, lůžek a peněz? I o tom předvolební debatě diskutovali volební lídři kraje.

Do debaty se nominovali na základě výsledků výzkumu, který pro Českou televizi zpracovaly společnosti Kantar CZ a Data Collect se zaměřením na volební potenciál. Ten ukazuje, kolik procent hlasů by politická strana, hnutí či koalice mohly v současnosti hypoteticky získat ve volbách, pokud by se k nim přiklonili všichni lidé, kteří tuto volbu reálně zvažují a nevylučují svou účast u voleb.

  • Průzkum, který realizovala agentura KANTAR CZ ve spolupráci s agenturou Data Collect, nabízí odhad aktuálního volebního potenciálu, nejde tedy o predikci výsledků voleb.
  • Hodnota aktuálního volebního potenciálu ukazuje, kolik procent hlasů by politická strana, hnutí či koalice mohly v současnosti hypoteticky získat ve volbách do krajského zastupitelstva, pokud by se k nim přiklonili všichni lidé, kteří tuto volbu reálně zvažují a nevylučují svou účast u voleb. Suma volebních potenciálů pak není 100 procent. Člověk, který vážně zvažuje volbu například dvou stran, je potenciálním voličem obou z nich.
  • Sběr dat probíhal mezi 10. srpnem a 3. zářím 2020 metodou dotazování po telefonu. Průzkum je reprezentativní s ohledem na voliče v daném kraji starší 18 let, v každém kraji odpovídalo 1200 respondentů, do potenciálu pak vstupovalo v každém kraji okolo devíti set osob, přesná čísla naleznete v dokumentu ke stažení.

Hlasování proběhne na začátku října. V Královéhradeckém kraji usiluje o zvolení celkem 12 politických uskupení. Lídři, kteří se středeční debaty nezúčastní, dostali od České televize možnost stručně představit své volební priority.