Kdo usiluje o hlasy voličů v Královéhradeckém kraji? Anketa s lídry, kteří se nedostali do debaty ČT

Česká televize zahájila předvolební vysílání. V úterý se v něm detailně věnuje Královéhradeckému kraji. Kromě večerní předvolební debaty s lídry devíti kandidátek s největším volebním potenciálem ČT představí také odpovědi dalších kandidujících stran, hnutí a koalic na základní otázky fungování jejich kraje.

ROZUMNÍ - Petr Hannig - za spravedlnost a životní jistoty

Odpovídá lídr kandidátky Magdaléna Hrochová.

Co se podle vás za poslední čtyři roky povedlo?

Povedlo se dokončit dálnici D11, řečenou hradecká, alespoň do Hradce Králové. Jsme velmi rádi, že se zachrání Plachta, což je část Hradce s unikátní přírodou, flórou a faunou. A bude se rekonstruovat fotbalový stadion v Hradci Králové, ale bohužel to bude zakázka příliš drahá.

Co se podle vás za ty čtyři roky naopak nepovedlo?

Bohužel se nepodařilo dálnici D11 dokončit celou. Nemáme stále dostatek pediatrů a zubařů v příhraničních oblastech, chybí nám obchvaty u měst, jako je Náchod, Jaroměř a dalších. A bohužel máme v katastrofálním stavu silnice druhých a třetích tříd. Naše krásné velké náměstí stále čeká na rekonstrukci a opravy už desítky let.

S jakými prioritami kandidujete?

Naše priority jsou hlavně dostavět dálnici D11 do konce, opravit silnice druhých a třetích tříd, dokončit obchvaty měst. A hlavní prioritou je regionální soběstačnost. Záleží nám na lesním a vodním hospodářství a na zemědělství. Protože se v minulosti v 90. letech napáchala spousta chyb tím, že se narovnaly toky řek, rozoraly se meze. Trpíme teď povodněmi a bohužel se nám nezadržuje voda. To musíme napravit. V lesním hospodářství – těží se bezmyšlenkovitě a často za účelem zisku. To chceme zastavit. A v zemědělství se bohužel provádí orba do deseti centimetrů místo do čtyřiceti. Na polích se pěstuje kukuřice a především řepka olejná. My bychom chtěli pěstovat brambory, cibuli a ostatní plodiny. Regionální soběstačností rozumíme, že se dováží ovoce a zelenina převážně ze zahraničí, přestože si to umíme vypěstovat sami. Je to levnější, chutnější, zdravější.

Lídr kandidátky strany ROZUMNÍ - Petr Hannig - za spravedlnost a životní jistoty Magdaléna Hrochová (zdroj: ČT24)

Komunistická strana Čech a Moravy

Odpovídá lídr kandidátky Zdeněk Ondráček.

Co se podle vás za poslední čtyři roky povedlo?

Povedlo se realizovat projekty, které byly připraveny z minulého funkčního období předchozího krajského zastupitelstva. Ať to jsou cyklostezky, nebo zahájení rekonstrukce nemocnice v Náchodě.

 Co se podle vás za poslední čtyři roky nepovedlo?

Nepovedlo se toho asi více, než se toho povedlo. Jako opoziční zastupitel musím říci, že jsem velmi znepokojen situací ve zdravotnictví, sociálních službách a ani ta školská reforma nebyla podle našich představ – jaká by měla proběhnout, a kterou by kraj potřeboval.

Jaké jsou vaše tři priority?

V oblasti zdravotnictví by to bylo dokončení výstavby nemocnice v Náchodě. A plus rekonstrukce započatých projektů v Trutnově, Jičíně a Rychnově. Samozřejmě stabilizace zdravotnického stavu. Víme, jaké problémy máme teď například na gynekologicko-porodnickém oddělení v Trutnově, které je zavřeno. V oblasti školství je potřeba konstatovat, že máme malé množství žáků, ale velké množství studijních oborů. Takže tam ta restrukturalizace by byla potřeba. Včetně zapojení velkých podniků a zajištění stipendií pro technické obory. V sociální oblasti je potřeba navýšit počet lůžek minimálně o tisíc pro celý kraj. A dokončit výstavby dalších sociálních zařízení. Doprava – opravy silnic druhých a třetích tříd. Samozřejmě financování v rámci IROPu a dalších projektů včetně mezinárodní spolupráce.

Lídr kandidátky Komunistické strany Čech a Moravy Zdeněk Ondráček (zdroj: ČT24)

Volte Pravý Blok

Členové strany včetně lídra se odmítli vyjádřit.