V Lošanech roste památník tří odbojů, otevře se příští rok

V rodném domě Josefa Mašína vzniká památník tří odbojů. Nachází se v Lošanech na Kolínsku. Dělníci na domě zbourali střechu, zbyly pouze obvodové stěny. Část domu zůstane otevřená. Uvnitř byl ve středu při příležitosti 124. výročí narození odbojáře proti nacismu Josefa Mašína slavnostně zasazen morušovník. Místo by se mělo veřejnosti zpřístupnit v příštím roce.

Oprava Mašínova rodného domu začala letos. Loni vyhlásil spolek Mašínův statek veřejnou sbírku, ve které se zatím podařilo vybrat zhruba 2,5 milionu korun. Peníze slouží právě k vybudování památníku a sbírka stále pokračuje.

Druhá část Mašínova rodného domu zůstane zakrytá, v jedné z místností bude umístěný dopis, který se našel po Mašínové smrti v jeho cele. „Je to jeho testament, ve kterém svým dětem říká, aby se zachovaly stejně jako on, bojovaly za svobodu, pokud bude ohrožena,“ řekl místopředseda spolku historik Petr Blažek. V další zastřešené části podle něj bude pomocí světlovodů ve střeše vytvořena trikolora, která se bude po místnosti pohybovat s ohledem na pohyb slunce.

V rodném domě Josefa Mašína vzniká památník tří odbojů (zdroj: ČT24)

Ve druhém domě, který dcera Zdena Mašínová získala zpět a dříve sloužil jako stodola, má vzniknout vzdělávací centrum pro mládež. Součástí bude i malé muzeum s informacemi o třech československých odbojích a o samotném rodném domě. Dokončení této části památníku záleží na množství vybraných peněz.

Symbolické moruše

Moruše rostly na nedaleké návsi a Josef Mašín po nich jako dítě velmi rád lezl. „Jedna z historek popisuje, jak zachraňoval botky jedné dívence tady v Lošanech,“ řekl Blažek. „Můj otec měl rád přírodu a stromy. Když se vrátil z legií ve 20. roce sem na rodný statek, tak zasadil část stromů na návsi a tradovalo se, že k nim měl vztah,“ vzpomínala jeho dcera.

Rod Mašínů žil na statku po staletí. V roce 1940 jej protinacistický odbojář Josef Mašín nechal přepsat na své tři nezletilé děti. Později statek zabral stát. Po listopadu 1989 získala dvě osminy statku Zdena Mašínová a zbytek zůstal státu, protože bratři Ctirad a Josef Mašínové se po útěku do Spojených států zpět do vlasti nevrátili.

Od roku 2017 zase v majetku rodiny

Mašínová u soudu od roku 2012 zpochybňovala smlouvu, kterou Josef Mašín postoupil statek svým dětem. Její otec jí prý podepsal pod nátlakem a skutečným vlastníkem tak byl podle ní v době úmrtí on. Okresní soud v Kolíně ale žalobu z procesních důvodů zamítl kvůli tomu, že o určení vlastnictví požádala jen Mašínová, tedy pouze jeden z více dědiců. Verdikt potvrdil Krajský soud v Praze i Nejvyšší soud.

Až Ústavní soud v roce 2015 vrátil rozhodování kolínskému soudu, který podle soudců původně postupoval příliš formalisticky. K žalobě Mašínové se poté připojil její bratr Josef, který v minulosti odmítal mít s českou justicí cokoliv společného. Se žalobou souhlasili také dědicové po Ctiradovi Mašínovi, který zemřel v roce 2011. Kolínský soud nakonec na jaře 2017 rozhodl, že Mašín skutečně smlouvu podepsal pod nátlakem, a zneplatnil ji. Díky tomu mohla Mašínová požádat o nové dědické řízení. Oficiálním majitelem statku se rodina stala na konci roku 2017.