Soud znovu otevře spor Altnerových a ČSSD v polovině listopadu. Dvacet let souzení přišlo vniveč

Spor ČSSD a dědiců po advokátovi Zdeňku Altnerovi začne soud projednávat v polovině listopadu. Dvacet let trvající proces bude Obvodní soud pro Prahu 1 projednávat úplně od začátku. Kvůli podezření z podjatosti soudkyně se na termín čekalo bezmála rok. Altner žaluje ČSSD kvůli odměně za své právní služby z doby, kdy stranu zastupoval ve sporu o Lidový dům. Původní částka 18,5 milionu korun se v průběhu let vyšplhala kvůli pokutě k 300 milionům. V roce 2016 advokát zemřel, ve sporu ho tak zastupují jeho děti.

„Dle sdělení příslušné předsedkyně senátu je jednání nařízeno na 13. 11. 2020 v 9:00 hodin,“ upřesnil mluvčí prvoinstančního soudu Radek Paclík. Na toto datum čekali účastníci sporu víc než rok. Vše se zdrželo kvůli podezření na podjatost soudkyně Dagmar Stamidisové z Obvodního soudu pro Prahu 1, která kdysi studovala s advokátem Altnerových. On sám přitom uvedl, že námitka, kterou podal, je spíše preventivním opatřením. Pochybnosti soud vyvrátil letos v březnu. Případ soudkyni zůstane.

Žalobu Zdeňka Altnera, kterého v současnosti zastupují jeho dědicové, na ČSSD řeší soudy od roku 2000. Advokát, který původně zastupoval sociální demokraty ve sporu o Lidový dům, se v ní domáhal zaplacení svých právních služeb. V roce 2004 Obvodní soud pro Prahu 1 uznal část jeho nároků zhruba za 18,5 milionu korun.

V roce 2016 vyhověl Altnerovi i pražský městský soud. Částka se od té doby ale kvůli pokutě vyšplhala k více než 300 milionům – a právě o tolik se dědicové s ČSSD soudí už několik let.

Dědicové musí dodat další důkazy

Zlomový rozsudek přišel loni v červnu, kdy Nejvyšší soud vyhověl ČSSD a vrátil celý spor po několika letech znovu na začátek. Nejvyšší soud uvedl, že smluvní ujednání o odměně za právní služby nebylo dostatečně určité. Není ani jasné, co konkrétně Altner pro stranu vykonal. Mohlo by to znamenat nutnost vycházet při stanovení odměny ze zákona o advokacii a advokátního tarifu. Altnerovi dědicové by proto měli v novém přelíčení doložit, jaké právní služby advokát pro stranu provedl.

Smlouvu o zastupování ČSSD uzavřel v roce 1997 tehdejší předseda strany Miloš Zeman se Zdeňkem Altnerem, později s Altnerem spolupracovali právníci Zdeněk Hájek a Václav Halbich. Poslední jmenovaný uspěl letos u Nejvyššího soudu, který mu přiřknul 16,8 milionu korun za jeho práci pro ČSSD ve sporu o Lidový dům.