Vysvědčení neděsí jako dříve. Na Linku bezpečí kvůli němu zavolalo nejméně žáků v historii

Rekordně nízký počet žáků základních a středních škol se letos obrátil před vysvědčením na Linku bezpečí. Oproti loňským 161 telefonátům ze strachu z rodičů letos požádala o pomoc méně než třetina – 49 dětí. Propad způsobilo podle vedoucí linky Kateřiny Liškové uzavření škol kvůli pandemii koronaviru. Za dlouhodobým poklesem pak podle ní stojí větší informovanost rodičů o studiu dětí zejména díky elektronickým žákovským knížkám.

„Letos kvůli koronaviru klesly hovory o všech školských tématech včetně například šikany. Až na drobné výkyvy ale dlouhodobě klesá počet dětí, které nám volají ze strachu z vysvědčení. Jako zásadní faktor vidíme možnost průběžné kontroly prospěchu,“ uvedla pro ČT Lišková s tím, že podobný vývoj se dá očekávat i do budoucna.

Elektronická žákovská knížka, kterou používá už přes 60 procent českých škol, funguje jako aplikace, kterou lze stáhnout i do mobilního telefonu. Vysvědčení už tak pro rodiče nebývá tak velkým překvapením.

„Pracuje se s ní velice dobře, jednoduše a rychle,“ chválí si systém učitelka českého jazyka na Gymnáziu Budějovická v Praze Klára Novopacká. Podle ní jsou klidnější rodiče i žáci. „Už se zkrátka nemůže stát, že by rodiče nevěděli, s jakou známkou na papírovém vysvědčení dítě domů dorazí,“ dodala.

Známky už nejsou to nejdůležitější

Důvodem poklesu telefonátů však nemusí být pouze průběžný dohled rodičů. Podle Liškové lze za klesajícím trendem spatřovat i shovívavější přístup rodičů.

„Je také možné, že postoj rodičů ovlivňují i debaty z posledních let, kdy odborníci doporučují nepřikládat známkám takový význam, zohledňovat individuální možnosti dítěte, neklást důraz pouze na výkon a podobně,“ dodala Lišková.

Počty telefonátů na Linku bezpečí v letech 2014–2020 (vždy za období 1. 1. – 30. 6.)
Zdroj: Linka bezpečí