Vystrčilova cesta na Tchaj-wan nepomůže, ani neuškodí, věří Petříček

Otázky Václava Moravce 14. 6. 2020, první část (zdroj: ČT24)

Cesta předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) Česku nepomůže, ale ani mu neuškodí. Přesvědčen je o tom ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Součástí české politiky směrem k Pekingu jsou podle něj i kontakty s Tchaj-wanem. Místopředseda poslaneckého zahraničního výboru Jiří Kobza (SPD) v Otázkách Václava Moravce varoval před reakcí čínské strany, dobré vztahy mezi oběma zeměmi podle něj pomohly v době pandemie koronaviru. Komunistický poslanec Daniel Pawlas považuje Vystrčilovy postoje za donquijotský boj s větrnými mlýny a míní, že Česko by mělo ve vzájemných vyjednáváních využít toho, že je členem Evropské unie.

Petříček trvá na tom, že Česko má zájem na realistických vztazích s Pekingem a uvědomuje si příležitosti i rizika. „Pozici čínské strany dlouhodobě známe, postupně přitvrzuje, co se týče kontaktů s Tchaj-wanem,“ připouští šéf diplomacie. Podotýká také, že součástí české zahraniční politiky jsou vztahy s Tchaj-wanem v řadě oblastí a Černínský palác je chce rozvíjet.

Cesta předsedy Senátu podle místopředsedy ČSSD česko-čínským vztahům nepomůže, ale ani jim neuškodí. „Cestu doporučit nemohu, ale není v mých pravomocích ji nějak zakazovat,“ konstatuje. Dodává také, že Česko by nemělo zpochybňovat politiku jedné Číny, ale zároveň by se mělo chovat asertivně.

Podle Kobzy představuje Vystrčilova cesta zásadní odklon od české zahraniční politiky. „Pakliže dojde k takovému odklonu, tak můžeme předpokládat, že druhá strana bude reagovat. Nevím, co by to konkrétně mělo přinést našemu státu. V momentě, kdy se propadá státní rozpočet, bychom měli být opatrní na to, abychom dělali cokoliv, co by naši ekonomickou situaci mohlo ještě zhoršit,“ míní místopředseda poslaneckého zahraničního výboru.

Investice v České republice
Zdroj: ČT24

Pawlas považuje Vystrčilův záměr vycestovat na Tchaj-wan za trucpodnik a snahu o zviditelnění. „Nevěřím jeho cestě na Tchaj-wan, jsou to proklamace a hesla, která nemůže splnit, v globálu nám uškodí,“ tvrdí.

Sami nic nezmůžeme, máme EU, zdůrazňuje Pawlas

Poslanec zdůrazňuje, že zahraniční politiku Česka řídí vláda a snaha předsedy Senátu připomíná boj Dona Quijota s větrnými mlýny. „Jsme členy Evropské unie, a pokud chceme důrazně něco vzkázat Číně, měli bychom to dělat prostřednictvím EU. Česko samo o sobě v mezinárodních vztazích moc nezmůže,“ je přesvědčen Pawlas.

Petříček s využitím členství v EU souhlasí. Unie podle něj tlačí na Peking v otázce lidských práv či svobody vyznání. Zároveň ale ministr zahraničí trvá na tom, že Česko zvládá pragmatickou a hodnotovou politiku i samo. Poukazuje například na to, že Černínský palác s čínskou stranou opakovaně řešil takzvaný čínský dopis, který varoval před cestou na Tchaj-wan Vystrčilova předchůdce Jaroslava Kuberu.

Pracovní místa
Zdroj: ČT24

Roušky jsme nakoupili díky dobrým vztahům, věří Kobza

Pawlas věří, že by stát měl upevňovat a rozšiřovat kontakty v Číně, aby tam mohly uspět tuzemské firmy. Kobza zdůrazňuje, že Česko je výrazně proexportní ekonomikou. Věří, že Peking je k Praze vstřícný. Ilustruje to například tím, že Česko od Číny dokázalo nakoupit roušky v době pandemie. „Číňani je v daný moment mohli prodat komukoliv, docházelo k velmi brutálnímu přeplácení,“ upozorňuje Kobza s tím, že právě dobré vzájemné vztahy podle něj dodávky zajistily.

Zápornou obchodní bilanci mezi Českem a Čínou Pawlas vysvětluje tím, že tuzemské nejsou schopny vyrábět výrobky s vysokou přidanou hodnotou, které by čínskou stranu zaujaly. „Je to běh na dlouhou trať. Objevují se firmy, které jsou na světové úrovni,“ komentuje případné změny salda.

Petříček upřesňuje, že pravidla obchodu mezi Českem a Čínou určuje Evropská unie, která musí vyjednávat jiné podmínky pro vzájemný byznys. Ministr připomíná, že se chystají vyjednávání nové investiční dohody. „Zatím nemáme pocit, že by na to čínská strana spěchala,“ konstatuje.