Víkendové teploty zůstanou podprůměrné, pršet bude víc na severovýchodě Česka

Alespoň v povrchové vrstvě půdy zmírnilo chladnější a deštivější počasí sucho v Česku. A ještě pár dní pršet nepřestane. Do konce týdne zůstanou teploty podprůměrné, už příští týden by se ale mělo citelně oteplit. Maxima se dostanou i na hodnoty kolem 25 stupňů.

Zatím se do Česka dostává chladný vzduch od severu, a to mezi tlakovou výší nad severozápadní Evropou a tlakovou níží nad východní částí evropského kontinentu. Do soboty se bude na většině území Česka víc projevovat zmiňovaná tlaková výše. Proto bude oblačnosti spíš míň a přeháňky se budou vyskytovat výjimečně.

Víc přeháněk bude na severovýchodě Česka. To proto, že od východu k nám svým okrajem bude zasahovat tlaková níže. A protože se v neděli posune víc na západ, bude její vliv na počasí na východě Česka zásadnější. 

Zatímco v sobotu by mělo napršet maximálně do tří milimetrů a na severovýchodě 3 až 12 milimetrů, v neděli bude deště víc. Na severovýchodě může napršet až kolem třiceti milimetrů, na ostatním území to bude maximálně do deseti milimetrů.

Sečteno za následující tři dny tedy budou velké rozdíly v množství deště v Česku. Modely odhadují, že na severovýchodě může ojediněle spadnout až kolem 50 milimetrů, naopak na severozápadě Česka by nemělo pršet prakticky vůbec.

Kolik naprší do pondělní půlnoci podle modelu ALADIN
Zdroj: ČHMÚ

V pátek se maximální teploty v Česku dostanou až k 19 stupňům. Bude polojasno nebo oblačno. Foukat bude severní vítr s rychlostí 2 až 6 metrů za sekundu. V sobotu budou maxima asi o stupeň nižší – mezi 14 a 18 stupni. Čekáme oblačno, přechodně i polojasno. Přeháňky by se měly objevit jen ojediněle, na Moravě a ve Slezsku budou četnější.

K večeru bude od severovýchodu dál přibývat oblačnosti. V neděli už zůstane polojasno jen na severozápadě Čech. Převládat bude oblačno až zataženo a od severovýchodu bude přibývat deště a přeháněk – bude se vyskytovat na většině míst. Maxima budou mezi 10 a 14 stupni, v Čechách se místy můžou dostat na 16 stupňů. Foukat bude vítr od severozápadu, rychlost bude mít mezi 3 a 7 metry za sekundu.

Víkendové teploty v Česku
Zdroj: ČT

Příští týden už by mělo teplé jihozápadní proudění vystřídat to stávající chladné severní. Dosud podprůměrné maximální teploty se v pondělí dostanou na průměr, který je teď pro odpolední maxima asi 20 stupňů. A dál teploty porostou. Není vyloučeno, že bychom se už v polovině příštího týdne mohli dočkat letních teplot, tedy teplot 25 stupňů a vyšších.

Zatímco pro první tři dny v červnu se modely relativně shodují a počítají s oteplováním, od 4. června je jejich předpověď trochu nejistá. Některé počítají s pokračujícím nárůstem maxim, jiné se přiklánějí k návratu k spíš podprůměrným teplotám. S tím také souvisí nejistota v předpovědi množství srážek na druhou polovinu příštího týdne. V jeho první části, a to je relativně jisté, by mělo pršet jen výjimečně.