Místo šlehačky výbuch. Vadné lahve explodovaly v dalších kuchyních

Události: Výbuchy lahví se šlehačkou (zdroj: ČT24)

V českých domácnostech jsou stovky vadných nádob na výrobu šlehačky z Číny. V posledních dnech explodovaly hned ve dvou kuchyních – v Praze a na Pelhřimovsku. Tentokrát se nikomu nic vážného nestalo. Předloni ale tento typ lahve těžce zranil ženu v Hradci Králové.

Lahve na šlehačku mají život osladit, místo toho ale můžou zaútočit jako bomba. „Doma to vypadalo jako po výbuchu granátu. Nevěřil bych, co to umí udělat za paseku. Láhev se mi rozlétla v ruce. Nemusela jen rozbít půlku kuchyně, ale mohla i někoho z nás vážně zranit. Zůstal jsem jen vyděšeně stát,“ vylíčil nedávnou explozi Martin Sovka z Košetic na Pelhřimovsku. 

Firmě Vetro-Plus, která výrobek před čtyřmi lety začala dovážet, se zatím přihlásilo osm zákazníků, jimž se plastová hlava lahve na bombičky roztrhla. „Už dva a půl roku to stahujeme, někdo to ještě objevil zřejmě doma, jak se říká v kredenci… nacpou do toho šlehačku… a dojde k explozi, víko se utrhne,“ popsal právník společnosti Vetro-Plus Pavel Jelínek. 

 Prodejce lidem buď vrací peníze, nebo mění plastové hlavice za kovové, které podle něj lépe drží a jsou bezpečné. Lahve s plastovým uzávěrem, které vybuchují, mají přitom atest zkušeben z Evropské unie. „Těch jsme rozdistribuovali šest tisíc kusů,“ uvedl v únoru 2019 majitel firmy Vetro-Plus Marek Kučera s tím, že je všechny potřebují stáhnout.

Mezi lidmi však nadále několik set závadných výrobků zůstává. Předloni lahev vybuchla v rukách ženě z Hradce Králové a těžce ji zranila na hlavě. Má doživotní následky. Výbuchy lahví vyšetřovala policie. Porušení zákona nezjistila.