Spor o kus dálnice D3 nekončí. Bývalého majitele pozemku se zastal soud

Spor o 50 metrů dálnice D3 u Českých Budějovic bude pokračovat. Nejvyšší správní soud (NSS) se zastal bývalého majitele vyvlastněného pozemku. Informaci ČT zjistila z justiční databáze. Muž nesouhlasí s tím, že o půdu přišel. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přitom na základě rozhodnutí Krajského soudu v Českých Budějovicích z loňského května už chybějící úsek dostavělo a v prosinci otevřelo. Nyní bude muset krajský soud nárok muže znovu posoudit.

„Zrušeno a vráceno,“ píše se ve zkráceném rozhodnutí NSS zveřejněném v justiční databázi.

ŘSD mohlo sporný pozemek získat už před téměř třemi lety, jenže chybovalo, když za něj nezaplatilo včas. Majitel Jiří Zevl pak požádal, ať mu stát pozemek vrátí. Stát ale pozemek odmítl vydat, protože muži za vyvlastnění nakonec poslal půl milionu korun.

Bývalý majitel ale s postupem státu nesouhlasil, a podal proto žalobu proti rozhodnutí krajského úřadu, který zamítl jeho odvolání proti vyvlastnění. Krajský soud v Českých Budějovicích ale loni v květnu žalobu pravomocně zamítl, a umožnil tak státu 50 metrů dálnice dostavět. ŘSD tak část dálnice dokončilo a loni v prosinci celý téměř 11kilometrový úsek Ševětín–Borek zprovoznilo.

Zevl ale s rozsudkem krajského soudu nesouhlasil, a proto se ještě obrátil s kasační stížností na NSS. Ten sice loni v červenci zamítl odkladný účinek rozhodnutí krajského soudu, nyní ale celý rozsudek českobudějovického soudu zrušil a nařídil mu případ znovu projednat.

Úsek D3 Ševětín–Borek dlouhý 10,7 kilometru za 1,27 miliardy korun stavěla od března 2017 firma Eurovia a stát kvůli němu vyvlastnil deset pozemků.

Loni na jaře začalo ŘSD stavět také zbylé části obchvatu Českých Budějovic, které budou rovněž součástí D3 a hotové mají být v září 2022. První z nich je úsek Hodějovice–Třebonín dlouhý 12,5 kilometru, kde jsou náklady sedm miliard korun, druhý 7,2 kilometru dlouhý úsek Úsilné – Staré Hodějovice má stát 5,28 miliardy korun.