Průzkum: Nařízení ohledně epidemie jsou podle většiny adekvátní. Lidé nejvíc věří Prymulovi

Většina lidí považuje mimořádná opatření zavedená vládou v boji proti šíření koronaviru za adekvátní. Vyplývá to z průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi. Podle dotazování, provedeného 31. března a 1. dubna, hodnotí vládní kroky jako odpovídající tři čtvrtiny respondentů.

Na stejnou věc se výzkumníci dotazovali už v polovině března. Od té doby se výrazně snížil podíl odpovědí volajících po ještě tvrdších opatřeních. Že jsou přijatá opatření zbytečně přísná, se v současné chvíli domnívá osm procent dotázaných.

Respondentům nejvíc komplikuje život omezení pohybu a cestování, na druhém místě je uzavření většiny obchodů. Lidé také častěji než před dvěma týdny zmiňují uzavření kulturních institucí či sportovišť. To, že sami nemohou navštěvovat restaurace a posílat děti do škol, je v žebříčku na čtvrtém a pátém místě.

Největší důvěru má Prymula

Z čelných představitelů státu, kteří o omezeních rozhodují, se těší největší důvěře epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Následuje ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO).

Deset procent oslovených zmínilo jméno ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Jen minimum dotázaných uvedlo jiné jméno, než jsou tato čtyři.

Důvěryhodnost představitelů v době epidemie
Zdroj: ČT24

Podle většiny rodičů se jejich děti učí stejně jako ve škole

Průzkum se zaměřil také na souvislosti s uzavřením škol. Více než polovina oslovených rodičů uvedla, že se jejich děti učí stejně, jako kdyby chodily do školy.

Více než čtvrtina rodičů také odpověděla, že děti využívají projekt ČT UčíTelka, který dopoledne na druhém programu nabízí výuku žákům prvního stupně základních škol. Osm z deseti diváků se shoduje na tom, že UčíTelka napomáhá domácímu vzdělávání.

Česká televize nabízí i odpolední program Škola doma a pásmo Odpoledka pro starší žáky. V tomto týdnu přibyl také portál ČT edu s více než třemi tisícovkami krátkých vzdělávacích videí.

Agentura Kantar CZ provedla dotazování na reprezentativním vzorku obyvatel ČR starších 18 let. Dotazování probíhalo prostřednictvím technologie CASI. V první vlně (17. 3. až 18. 3.) byl počet respondentů 801, v druhé vlně (31. 3. až 1. 4.) to bylo 1004 respondentů.