Učitelky zastoupí UčíTelka. Opravdovou školu nenahradí, ale pomůže, říká ředitel ČT Dvořák

V pondělí ČT spustí pořad UčíTelka (zdroj: ČT24)

Česká televize v pondělí spustí zábavně-vzdělávací program UčíTelka určený pro žáky prvního stupně základních škol, kteří jsou kvůli pandemii koronaviru doma. Projekt vznikl s odbornou garancí ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a ČT bude program vysílat zatím po dobu jednoho měsíce. Pro starší žáky je připraven program Odpoledka, v úterý a ve čtvrtek odpoledne se bude vysílat program Škola doma zaměřený na přípravu na příjímací zkoušky.

Cílem projektu je podle generálního ředitele ČT Petra Dvořáka pomoci nejen dětem, ale také jejich rodičům a v neposlední řadě i učitelům. Vysílat se bude zatím po dobu jednoho měsíce, v případě potřeby je ale možné takový projekt provozovat dlouhodobě. Záleží ale také na tom, jaké budou reakce dětí, rodičů i učitelů.  

Výběr pedagogů pro živé vysílání probíhal v režii ministerstva školství. „Měli jsme dlouhé sezení na resortu a tam jsme se dohodli, že se zaměříme na něco, co se obecně v tom ročníku probírá, nebo co by si měly děti procvičit,“ přiblížila učitelka a účastnice pořadu UčíTelka Dana Kešnerová.

„Vysíláme od pondělka do pátku, každý den od 9:00 do 12:00 na programu ČT2. Pro každý stupeň bude vždycky dedikovaná půlhodina, mezi tím bude krátká přestávka, kterou vyplníme různými formami televizních pořadů,“ řekl Dvořák s tím, že v přestávkách se objeví i cvičení pro děti, například za účasti olympijského vítěze Davida Svobody.

Každý den bude jeden předmět. Dvakrát týdně bude čeština, dvakrát týdně bude matematika a jednou týdně budou takzvané společenské vědy.
Petr Dvořák

Na starší žáky se zaměří Odpoledka

Pořad UčíTelka na programu ČT2 se v pondělí 16. března od 9:00 zaměří na český jazyk, vysílání pro mladší žáky skončí ve 12:00. Následovat bude Odpoledka, tento program ČT připravila pro starší studenty a pondělní vysílání se bude věnovat například fyzice nebo dějepisu.

Speciální výukový program ale nabídne i program ČT1. Vždy v úterý a ve čtvrtek po skončení pořadu Sama doma začne pořad Škola doma. Ten by měl sloužit těm, kteří se připravují na přijímací zkoušky na střední školy nebo víceletá gymnázia. 

UčíTelka v pondělí 16. 3. na ČT2 - český jazyk
Zdroj: ČT24

„Není to náhrada školy, je to tak, že se snažíme v téhle době, která je těžká, vyhovět a pomoci rodičům, aby děti trávily čas smysluplně,“ upozornil ředitel ČT. Vedoucí projektu UčíTelka Luboš Rosí zároveň doplnil, že kontakt s učitelem ve studiu bude pro děti něco, co jim žádná domácí úloha nemůže nahradit.  

Pedagogy doplní moderátoři ČT

Ve výukových pořadech budou kromě učitelů a několika dětí vystupovat i moderátoři ČT. Ti budou mít za úkol vést samotné vysílání jako televizní odborníci. „Neděláme si ambice, že bychom chtěli být vzdělávací odborníci,“ doplnil ředitel ČT.

„Můžeme se zapojit do výuky, kdyby si třeba učitel nevěděl rady, nebo kdyby nám tady děti začaly zlobit. Může se stát cokoliv, jako v klasické škole,“ řekla moderátorka ČT Petra Křížková.

I v pořadu Škola doma se budou moderátoři snažit řídit tok informací, žáci i rodiče totiž budou mít možnost prostřednictvím chatu vstupovat do vysílání. „Každý ten pořad bude mít trochu jiný charakter, ale věřím, že oba dva pomohou k tomu, že děti, které jsou doma, stráví část toho času i učením,“ uvedl Dvořák. 

Do projektu UčíTelka se zapojí i kanál ČT :D, který na svých webových stránkách nabídne i odkazy na pořad a doplní i další výukové programy. „Máme vytipované hry, které souvisí s jednotlivými předměty, a byť to není primárně učení, tak se budeme snažit to propojit i tím, že nabídneme k učivu i konkrétní hry,“ přiblížila kreativní producentka Centra dramaturgie nových médií ČT Štěpánka Sunková.