Podvodná SMS zpráva nabádá k odblokování účtu. Policie varuje před novým phishingovým útokem

Policie varuje před novým způsobem útoku na bankovní konta. Podvodné SMS zprávy informují uživatele o zablokování jejich operačního systému z bezpečnostních důvodů a vyzývají k vyplnění údajů o platební kartě či přímo zaslání PIN kódu. Policisté nový případ takzvaného phishingu prověřují od poloviny ledna.

SMS zpráva má podle policistů téměř vždy shodné znění: uživatele telefonu informuje o zablokování jeho účtu či operačního systému, skrze nějž v důsledku nelze platit. Text následně vyzývá, aby majitel telefonu klikl na přiložený odkaz.

SMS, na kterou upozorňuje policie
Zdroj: Policie ČR

„Tím jsou uživatelé mobilů přesměrováni na webovou stránku a dle postupu mají vyplnit údaje o platební kartě nebo ji přímo ofotit, zaslat rovněž PIN a kód, který byl SMS zprávou doručen. Poškození se mylně domnívají, že když takto postupují, jejich účet je odblokovaný. Pravdou ale je, že neznámí pachatelé mají díky poskytnutým údajům volnou ruku k placení na vrub poškozených,“ varuje policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Takto si pachatel přišel na téměř 90 tisíc korun výběrem z bankomatu a nákupem v internetovém obchodu skrze platební kartu pětapadesátileté ženy, která běžně platí přes telefon. Varování kvůli blokaci obdržel také muž z Ostravy. Útočník mu následně zcizil z účtu 15 tisíc korun.

Poškozených je podle mluvčí v současnosti třicet z celé republiky a škody přesahují půl milionu korun. Policisté vyšetřují celou věc jako podvod. „Neposkytujte nikdy nikomu v jakémkoliv formátu (na vyžádání, SMS zprávou, e-mailem…) PIN. Tento kód nikdo, ani poskytovatel služeb, nemá oprávnění vyžadovat,“ zdůrazňuje Štětínská.