Stát si došlápne na černé stavby, slibuje Dostálová. Její stavební zákon ale čelí velké kritice

UDÁLOSTI: Legislativní rada vlády by se mohla v prvních měsících roku 2020 zabývat novým stavebním zákonem (zdroj: ČT24)

Nový stavební zákon má mimo jiné ambici přimět lidi, kteří začínají stavět, aby tak nečinili bez povolení. Zákon by měl být jednou z pomyslných legislativních vlajkových lodí vlády v příštím roce, ministryně pro místní rozvoj slibuje, že zefektivní proces odstraňování černých staveb, který v současnosti leží na bedrech obcí a často se nedaří dotáhnout jej do konce.

S černými stavbami mají zkušenost lidé a stavební úřady napříč republikou. „Bohužel v České republice je každá desátá jedenáctá stavba zahajována načerno,“ vyčíslila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

S tím, že by nepovolené stavby zmizely, je ale zkušeností mnohem méně. Třeba sruby, které se v chráněné oblasti na Karlovarsku objevily před sedmnácti lety, stojí dodnes, i když úředníci již v roce 2003 nařídili odstranění některých z nich.

Podle Dostálové jsou problémy s černými stavbami dané i tím, že dnes jde o kompetenci obcí, které vykonávají státní správu v přenesené působnosti. Věcný záměr nového stavebního zákona hovoří o tom, že „problémem se jeví nedostatek finančních prostředků na výkon rozhodnutí“ – neboť jedna věc je samotné odstranění černé stavby, které někdo musí uhradit ihned, a jiná věc je vymáhání nákladů od jejího vlastníka.

Nový zákon by měl stávající praxi zcela obrátit – vznikne Nejvyšší stavební úřad a krajské stavební úřady s územními pracovišti v obcích. Ty mají podle představ ministerstva fungovat nezávisle na radnicích. Boj s černými stavbami tak přejde z obcí na bedra – a pokladnu – státu.

Kritika ze všech stran. Podle pražské náměstkyně je návrh protiústavní

Celý plánovaný systém čistě státních stavebních úřadů ale již čelí silné kritice. Přichází od parlamentní opozice, ale i z některých radnic. Těm se nelíbí, že na stavební řízení již nebudou dohlížet.

„Domníváme se, že některá ustanovení by mohla být i protiústavní. V ústavě je garantováno právo obcí a krajů na samosprávu,“ míní náměstkyně pražského primátora Hana Kordová Marvanová (STAN/Spojené síly).

Připravovaný zákon ostatně kritizují i někteří experti, a to z hlediska věcného i právního. Například výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková varovala na počátku prosince v Otázkách Václava Moravce, že jedním z rizik pro zřízení samostatných pracovišť stavebních úřadů může být i nedostatek úředníků. „Z území velmi dobře víme, že úředníci nebudou chtít přecházet a starostové je nepustí,“ varovala Vladyková.

Zároveň si ale odborná veřejnost stýská i nad přístupem k černým stavbám, jehož změnu dává Dostálová do souvislosti s reformou stavebních úřadů. Letos si na něj stěžovala i ombudsmanka Anna Šabatová. „Je problém také v zákoně. Je několikrát novelizovaný a komplikovaný. Úřady někdy nevědí, jak postupovat,“ poznamenala Šabatová.

Nový stavební zákon by měla v prvních měsících příštího roku dostat do rukou legislativní rada vlády. Poslanci by jej mohli začít projednávat v polovině roku a účinný by měl být v průběhu volebního roku 2021.