Na Štědrý den zasahovali hasiči u 46 požárů, prskavky napáchaly škodu skoro za milion

Na Štědrý den zasahovali hasiči u 46 požárů, což bylo o dva více než loni. Nikdo při nich nezemřel, zatímco loni zaznamenali hasiči jednu oběť. Také počet zraněných byl letos příznivější, z 25 klesl na sedm, uvedla mluvčí hasičů Nicole Studená. Na Boží hod museli hasiči v Plzni evakuovat 42 lidí kvůli požáru bytového domu.

Ani letos nechyběly typicky vánoční požáry. Vánoční stromeček hořel v rodinném domě v Odolena Vodě. Jeden člověk se při tom popálil, další se nadýchal zplodin. Škoda je asi 950 tisíc korun. Příčinou byly prskavky, stejně jako při požáru stromku v devátém patře na sídlišti Závodu Míru v Pardubicích. Zde vznikla škoda 20 tisíc korun. Prskavka zapálila stromek také v domě v Rabštejnské Lhotě. 

V Mladé Boleslavi odpoledne chytil od svíčky balicí papír a následně i vybavení bytu. Hasiči sice už zasahovat nemuseli, ale škoda je 10 tisíc korun. Adventní věnec zase hořel na stole v bytě v Praze 6. Tento požár v Dejvické ulici byl rychle zlikvidován.

Většina výjezdů se netýkala ohně

Celkem měli hasiči 24. prosince po celém Česku 239 výjezdů. „Jednotlivé činnosti kopírovaly trend posledních let, tedy to, že výjezdy k požárům již tvoří méně než třetinu,“ uvedla mluvčí.

Hasiči například čerpali vodu ze sklepů, čistili propustky od větví v potoce, odstraňovali stromy z cesty, otevírali byty, snesli psa ze střechy domu, ale ve Zlínském kraji museli také vytáhnout utonulou ženu z řeky. Vyjížděli rovněž k 32 dopravním nehodám.

V Plzni museli hasiči evakuovat 42 lidí

Ve středu museli hasiči v Plzni evakuovat celkem 42 lidí kvůli požáru bytového domu v ulici U Boleveckého rybníka. V jednom z bytů začalo hořet na kuchyňské lince, požár se pak rozšířil do bytu. Podle dostupných informací nebyl nikdo při požáru zraněn. 

Na místě zasahovaly tři jednotky hasičů. Pro evakuované obyvatele domu, který byl značně zakouřený, hasiči přistavili autobus. Uživatelé bytu, v němž požár vznikl, doma nebyli. Po zlikvidování ohně a prohlídce domu se už mohli obyvatelé vrátit domů. 

Podle řídícího důstojníka krajských hasičů vznikla škoda odhadem předběžně jeden milion korun. Na místě jsou nyní vyšetřovatelé, kteří budou zjišťovat příčiny požáru.