Mostecko zamořují štěnice. Ubránit se jim je takřka nemožné

Události ČT: Sever Čech zamořují štěnice. Ubránit se jim je takřka nemožné (zdroj: ČT24)

Mostecko bojuje se štěnicemi. Tímto hmyzem, který saje krev, je v Mostě podle odhadu odborníků zamořena více než polovina bytů. V litvínovském Janově jich má být dokonce ještě více. Aby se po panelácích štěnice nešířily, začínají někteří lidé skupovat okolní zamořené byty.

Problémy jsou napříč celým Mosteckem. „Naše stavební bytové družstvo se stará o celkem 22  tisíc bytů. Co se týče zamořenosti bytů štěnicemi, tak v Mostě podle kvalifikovaných odhadů je situace tak mezi 50 a 60 procenty. Špatným příkladem je sídliště Litvínov-Janov, kde zamořenost prostupuje až do 80 procent bytů,“ uvedl mluvčí SBD Krušnohor Petr Prokeš.

Byty v paneláku na mosteckém sídlišti U Krymu mají problémy se štěnicemi opakovaně. Hmyz se rozšířil do několika pater. „Na první pohled byt vypadá, že je v pohodě, ale známky přítomnosti štěnic jsou naprosto všude,“ uvedl majitel bytů Pavel Umáčený. Štěnice jsou třeba ve starém koberci, jejich trus je patrný i v okolí zásuvek.

„Přinesla jsem si je na sukni asi z výtahu,“ vypověděla obyvatelka Mostu Jana Donnerová. „Začala jsem být poštípaná, takovými řetízkovitými tvary a začalo to hodně svědit,“ vypověděla další o obyvatelek domu Renata Baštová.

Kde jsou štěnice, klesají ceny nemovitostí. I proto někteří majitelé bytů začali v sousedství ty zamořené skupovat. „Vytipujeme ty byty, které jsou nejhůř zamořené, kde jsou neřešitelní nájemníci, kteří to nejsou schopni vyhubit. Byt koupíme, nájemníkům dáme výpověď,“ nastínil postup Umáčený.

Pak přijde na řadu takřka demolice bytu, totální sanace. „Všechno rozřezat, pečlivě zabalit do pytlů,“ potvrdil. K zabíjení štěnic pak poslouží dýmovnice. Po sanaci zbyde v bytě jen holý beton. Zmizí i bytové jádro, kabely ze zdí i podlahy. Například na sídlišti Janov v Litvínově jsou domy, ve kterých se ročně vynakládá na postřik štěnic až 800 tisíc korun.

Invazi štěnic dnes čelí většina civilizovaného světa. Tento hmyz nereaguje na běžné hubicí prostředky. Často se říká, že čistotným lidem štěnice nehrozí, to je ale omyl. Čisté prostředí nemusí pomoci. Domů je možné si štěnice dovézt odkudkoliv, třeba i ze zahraničí. V New Yorku se kvůli nim musely například roku 2010 zavřít luxusní prodejny značek Nike, Victoria Secret a Abercrombie & Fitch. Problému nejsou ušetřeny ani hotely, obchody s nábytkem, kancelářské budovy, prádelny či kina.

  • důkladná kontrola zavazadel při návratu z cest (zejména při ubytování v hotelech, motelech, ubytovnách)
  • důkladná kontrola darovaného nebo staršího získaného nábytku
  • v případě opakovaných kožních problémů provést důkladnou prohlídku nábytku a celého bytu
  • v činžovních domech centrálně vytápěných lze doporučit utěsnění prostupu rozvodu tepla stálopružnými tmely
  • prevence aktivního šíření je nemožná. Jediná možnost je sledování výskytu štěnic v okolních bytech a pokojích hotelů
  • základní pravidlo prevence: včasné zjištění a rychlé provedení profesionálního zásahu odbornou firmou. Na zasažený nábytek se vyplatí povolat profesionály, komerční přípravky většinou nestačí
  • v případě návštěvy ubytovacího zařízení umísťovat zavazadla co nejdále od postelí, prádlo zasažené štěnicemi se musí vyprat na 60 °C nebo vyvařit