V Ivančicích shořela skladovací hala, škoda čtyři miliony korun

V Ivančicích na Brněnsku v noci na neděli vyhořela skladovací hala na ploše 50 krát 100 metrů. Škoda předběžně činí čtyři miliony korun. Na místě zasahovala více než stovka hasičů ze širokého okolí, včetně mobilní chemické laboratoře.

„Měřením nebyly zjištěny nebezpečné koncentrace škodlivých látek v ovzduší,“ řekl mluvčí hasičů Filip Venclovský. Přesto lidé v okolí dostali doporučení nevětrat.

Hasiči se o požáru dozvěděli po půlnoci. První jednotka na místě zjistila, že hala už je celá v plamenech, které ji prakticky zničily. Zřícené konstrukce bude rozebírat hasičský záchranný útvar z Hlučína se speciální technikou. 

Požár se podařilo lokalizovat před 14:00 a zlikvidovat o necelé dvě hodiny později. Hala byla v areálu firmy, která zpracovává druhotné textilní suroviny. V objektu podle aktuálních informací nikdo nebyl. Zásah profesionálních i dobrovolných hasičů se obešel bez zranění.

Výšková technika

Vzhledem k velkému rozsahu požáru a množství neznámého uskladněného materiálu hasiči v noci postupně vyhlásili druhý a třetí stupeň požárního poplachu.

„Jednotky proti plamenům nasadily celkem devět vodních proudů a požár hasily i za využití výškové techniky. Vodu na místo zásahu dovážely cisterny kyvadlově z celkem tří čerpacích stanovišť v Ivančicích,“ popsal zásah Venclovský.

Příčina požáru je zatím neznámá, vyšetřování může trvat měsíce. Hasičům se podařilo uchránit před požárem okolní objekty a poblíž zaparkované autobusy.