Chceme prověřit, zda systém selhal, vyzývá hejtman Netolický rodinu k vydání dokumentace

Netolický v Událostech, komentářích: Rodina by měla zvážit, zda nám nepovolí přístup ke kompletní dokumentaci (zdroj: ČT24)

Rodina dítěte, které má po narození v pardubické nemocnici následky, by měla zvážit vydání zdravotnické dokumentace k posouzení svého případu na ministerstvu zdravotnictví. V Událostech, komentářích ji k tomu nepřímo vyzval hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Podle něj je to jediná cesta, jak se dobrat toho, co se stalo dřív, než policejním vyšetřováním, které může trvat i roky.

Netolický chtěl rodinu o kompletní dokumentaci požádat právě s předpokladem, že
závěry z ministerstva budou rychlejší než závěry policejního vyšetřování. Rodina to ale po poradě s právníkem odmítla a dokumentaci poskytne policii.

„Pokud nebude vydán souhlas, je to smutné, nicméně já se domnívám, že by rodina měla zvážit, zdali nám nepovolí přístup ke kompletní dokumentaci. To nejde o Martina Netolického, Pardubický kraj a pardubickou krajskou nemocnici, ale skutečně jde o celý systém a my chceme prověřit, jestli náhodou někde neselhal,“ řekl hejtman v České televizi.

Podle něj je jediným záměrem posoudit celý případ od A do Z, to znamená od přijetí zdravotnickou záchrannou službou Královéhradeckého kraje až po poslední úkony ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, kde nakonec pacientka spolu s dítětem skončily.

„A mně to skutečně mrzí zejména z toho důvodu, že jsem se domníval, že máme společný zájem, tedy Pardubický kraj a i rodina na prošetření celého případu, takže mě ta informace překvapila. Na druhou stranu v té chvíli už nemůžeme dělat nic jiného a vyčkávat na Policii České republiky, což může trvat měsíce a roky. To je podle mého názoru velmi dlouho,“ prohlásil Netolický.

Matka dítěte trpěla v těhotenství streptokokovou infekcí. Děvčátko po porodu zřejmě nedostalo včas antibiotika proti nákaze a ponese si trvalé následky. Pardubický kraj chce prověřit, zda nenastalo pochybení při transportu ženy do Pardubic. Předtím ji totiž odmítla nemocnice v Rychnově nad Kněžnou a Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Posvítit si na případ chce i náměstek ministra Prymula

Případ chce prozkoumat náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj plánuje ministerstvo v první fázi zmapovat cestu pacientky, což se týká právě zmíněných tří zdravotnických zařízení – Rychnova nad Kněžnou, Hradce Králové a Pardubic. „Chystáme se do těchto nemocnic ve středu příští týden,“ avizoval Prymula. Netolický podle svých slov věří, že prošetření bude kompletní. „Já panu náměstkovi věřím,“ dodal hejtman.

V souvislosti s případem odvolalo představenstvo společnosti Nemocnice Pardubického kraje v pondělí ředitelku pardubické a chrudimské nemocnice Štěpánku Fraňkovou. Podle mluvčí firmy Kateřiny Semrádové zůstane lékařkou pardubické nemocnice. Minulý týden kvůli případu lékaři a primář novorozeneckého oddělení dostali výtky.

Pardubická nemocnice také čelí obvinění kvůli pooperačním komplikacím malého chlapce v roce 2017, který následně zůstal v takzvaném bdělém komatu. Obviněny jsou i lékařka a dvě zdravotní sestry, a to z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Podle serveru Novinky.cz lékařka nyní pracuje na novorozeneckém oddělení pražské Thomayerovy nemocnice. V roce 2017 byla čerstvou absolventkou medicíny.