Karel Gott byl něco jako lidový léčitel. Tišil bolesti a léčil duše, vzpomíná Ilona Csáková

Nesčetněkrát spolu vystupovali na koncertech a v televizních pořadech. Loni nazpívali duet. Karel Gott a Ilona Csáková se znali dlouhá léta. Díky němu se prý stala zpěvačkou: „Šla jsem za štěstím, jak zpívá mistr.“

Už v dětství Ilona Csáková poslouchala Gottovy písničky. „Měli jsme jeho fotky vystavené doma, maminka ho miluje. On započal můj sen stát se zpěvačkou,“ popsala. A měla i další sen, zazpívat si s ním. I ten se jí splnil. Nazpívala s ním několik duetů, zval si ji jako hosta, točila s ním televizní pořady.

„Byl to můj kolega, kterého jsem si nesmírně vážila a byla jsem ráda, že s ním můžu zpívat. Vážím si i toho přátelství, které mezi námi vzniklo. Brala jsem ho jako kamaráda,“ dodala.

Tišil bolesti a léčil duše

Karel Gott byl Csákové i na svatbě. „Byla jsem vděčná jeho ženě Ivance, že mi šla na svatbu za svědka a samozřejmě přišel i Karel. Tancoval. Zpíval, rozdával energii. Byl to vlastně takový lidový léčitel. Tišil bolesti a léčil duše,“ popisuje zpěvačka, která se podobně jako její vzor v minulosti objevovala na čelných místech ankety Český slavík.

Podle ní byl Gott vtipný, pracovitý, vdělaný a úžasný vypravěč. Bavila ho historie včetně konspiračních teorií, kterým se rád věnoval. „Byl také šarmantní, empatický a taktní. Zkrátka muž s velkým M. Dokázal člověka nabít úsměvem. Všimli jste si, jak se krásně smál?“ říká s dojetím zpěvačka.

Duet natočil zesláblý nemocí

Loni společně natočili duet, který vyšel na desce Pořád jsem to já. „Víc než před patnácti lety jsem řekla Karlovi o písni Pláč, původně od Roye Orbisona Crying. Karel mi slíbil, že si ji zazpíváme a svému slibu dostál. Poté, co ho zasáhla nemoc, takový křehký, zesláblý přišel do studia. Já jsem to chtěla odložit, ale on nechtěl. A nazpíval to úžasně.“

Ilona Csáková zpívá na oslavě 60. narozenin Karla Gotta
Zdroj: Stanilasv Peška/ČTK

Společných vystoupení měli nesčetně a vždycky to prý byly silné emoce. Csáková ráda vzpomíná na koncert ke Gottovým šedesátým narozeninám, na kterých zpívala jeho píseň Oči má sněhem zaváté. „Tenkrát mě režisér Jiří Adamec požádal, jestli bych nešla zazpívat písničku přímo k němu do hlediště a sedla mu na klín. Mně se třásl hlas, měla jsem velkou trému.“

Nádherná byla podle ní i oslava zpěvákových osmdesátin. „Ivanka zorganizovala krásnou oslavu. Karel miloval svůj život, ženu, rodinu, profesi a fanoušky. Ivanka se naprosto božsky o božského Káju starala a za to jí patří jí obrovský dík,“ uzavírá Ilona Csáková.