Demonstrující ženu, která měla řetízek se symboly nacistického Německa, navrhla policie obžalovat

Pražští kriminalisté navrhli obžalovat sedmačtyřicetiletou ženu, která přišla na dubnovou demonstraci hnutí SPD na Václavské náměstí s řetízkem se symboly nacistického Německa. Informaci ČT sdělil mluvčí pražské policie Jan Daněk. Ženu viní kriminalisté z projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Za to jí hrozí až tři roky vězení.

„Kriminalisté prvního policejního obvodu ukončili vyšetřování případu sedmačtyřicetileté ženy a podali na státní zastupitelství pro Prahu 1 návrh na podání obžaloby pro trestný čin projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

SPD pořádala demonstraci proti „diktátu Evropské unie“ 25. dubna odpoledne při příležitosti zahájení kampaně pro evropské volby. Kamery na demonstraci zachytily hajlujícího muže a ženu, která měla řetízek se svastikami, tedy symboly nacistického Německa.

Třiačtyřicetiletého Radka Mansfelda, který na dubnové akci na Václavském náměstí hajloval, už soud nepravomocně potrestal půlroční podmínkou a pokutou 30 tisíc korun. Mansfeld se proti rozsudku odvolal.