Řidiče čeká extrémní víkend. Dopravu na konci prázdnin zkomplikují uzavírky i počasí

Události: Řidiče čeká extrémní víkend (zdroj: ČT24)

Začíná poslední prázdninový víkend, který je tradičně spojený se zvýšenou intenzitou provozu a dopravními komplikacemi. Silnice zaplní lidé vracející se z dovolených a experti ho proto hodnotí jako jeden z nejrizikovějších. Řada komplikací se dá očekávat na dálnici D1, kde se modernizuje hned několik úseků. Problémy může působit také velmi horké nebo deštivé počasí.

„Vyhlásili jsme dopravní bezpečnostní akci, která potrvá od pátku 30. srpna do neděle 1. září,“ oznámila mluvčí Policejního prezidia Lenka Sikorová. Konec prázdnin patří mezi nejrizikovější víkendy, zapojí se proto dopravní policie i běžné hlídky, v každém kraji vyjedou do terénu desítky policistů navíc.

Komplikace a zdržení se i kvůli opravám nevyhnou silnicím ani dálnicím. Ústřední automotoklub (ÚAMK) počítá s největšími problémy na dálnicích D1 nebo D5.

„Na cesty se vydávají i méně zkušení řidiči, kteří mohou podcenit své možnosti,“ varuje Sikorová s tím, že dopravní policie se zaměří například na dodržování maximální povolené rychlosti i na způsob jízdy, tedy předjíždění přes plnou čáru nebo nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi auty.

Komplikace na D1

Policisté se zaměří hlavně na opravované úseky dálnic a silnic prvních tříd. „Kdo pojede ze zahraničí, případně z chat, tak využije dálnici. Nejvíc komplikací se dá očekávat na dálnici D1, kde se modernizuje pět úseků,“ řekl mluvčí ÚAMK Igor Sirota.

Opravují se také příjezdy do Prahy. Rekonstruuje se D1 mezi Průhonicemi a Chodovem, opravám se nevyhnula ani dálnice D6 a D10 mezi 9. a 3. kilometrem a hradecká D11 u Černého Mostu.

Server dopravniinfo.cz varuje, že dálnice D2 se rekonstruuje nedaleko Brna. Pracuje se také na D5 u Plzně, kde je dopravní omezení celé prázdniny. Na D5 budou řidiči brzdit také u Berouna. Se zpožděním musí motoristé počítat v Českých Budějovicích, kde je průjezd městem často komplikovaný kvůli chybějící dálnici D3. U Benešova na silnici číslo 3 ŘSD staví novou okružní křižovatku. 

„Velmi špatné to potom bude také na jednom z hlavních tahů z Rakouska po silnici číslo 52 přes Novomlýnské nádrže,“ doplnil Sirota. Kvůli opravě mostu tam musí řidiči jezdit maximálně 20 kilometrů za hodinu. Podle ÚAMK tam projede denně v dopravní špičce až dva tisíce aut.

Pozor na počasí

Dopravní situaci může komplikovat také počasí. „Předpověď hovoří o tom, že v sobotu bude značné teplo, což má také vliv na řidiče, kteří se pak cítí unavenější a můžou reagovat podrážděně. A v neděli mají být zase bouřky s lijáky,“ varuje Sirota.

Také železnice se chystá na konec prázdnin, své spoje posilují České dráhy i RegioJet. Národní dopravce přislíbil až šestnáct set míst navíc, na žluté vlaky nasadí dopravce veškerou dostupnou kapacitu. Naopak společnost Leo Express místa navíc ve svých vlacích nechystá, v provozu totiž obvykle jezdí vše, co dopravce má. 

„Ve vybraných stanicích budeme mít připravené vozy pro operativní posílení vlaků. Jedná se především o Břeclav a Bohumín, případně i Olomouc a další stanice na železničních uzlech. V těchto stanicích bude dislokována až dvacítka posilových vozů s kapacitou kolem 1600 míst k sezení,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Náročný víkend pro Německo i Rakousko

Ani řidiči na hlavních evropských tazích se o víkendu zřejmě nevyhnou dopravním komplikacím. Z dovolených se totiž budou vracet nejen Češi nebo Rakušané, ale také obyvatelé lidnatých německých zemí Bádensko-Württembersko a Bavorsko, dále Poláci, Slováci, Maďaři nebo Nizozemci.

Německý autoklub ADAC očekává největší nápor na dálnicích na jihu Německa a odtud se pak bude přelévat po hlavních dopravních tepnách směrem na sever. Rakouský motoklub ÖAMTC zase předpokládá dopravní komplikace na východě země.

ADAC poznamenal, že sjet z dálnice není v případě dopravní zácpy tím nejlepším řešením, neboť také objízdné trasy se rychle zahltí auty. Smysl sjet z dálnice vidí německý autoklub jen tehdy, když je autostráda zcela uzavřena nebo kolona dosahuje více než deset kilometrů.

Jako problematické dálnice o nadcházejícím víkendu ADAC vidí všechny z jihu směrem na Mnichov včetně dálničního obchvatu bavorské metropole. Problémy budou zřejmě i na dálnici A8 z Mnichova do Stuttgartu, na A9 z Mnichova do Berlína či na A3 z Pasova do Frankfurtu nad Mohanem. Potíže budou i na dálnicích v nejlidnatější spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, přes kterou se budou vracet domů obyvatelé středního Nizozemska, kde rovněž končí letní prázdniny.

Školáci v populačně početném Bavorsku a Bádensku-Württembersku budou mít před sebou ještě další týden prázdnin, proto je stále nutné počítat i s hustou dopravou směrem na jih Evropy.

V Rakousku přibudou uzavírky

V Rakousku ÖAMTC očekává dopravní komplikace na dálnicích A13 mezi Innsbruckem a Schönbergem, A1 u Salcburku na hranicích s Německem, A10 ze Salcburku na Villach či A4 mezi Vídní a maďarskou hranicí. Trpělivost bude zřejmě nutná i pro průjezd tunelem Karavanky mezi Rakouskem a Slovinskem.

Prognóza ÖAMTC pro zahraničí pak s kolonami počítá na italské dálnici mezi Benátkami a Terstem, u mýtnice u severoitalského Sterzingu či na slovinsko-chorvatských přechodech Macelj nebo Dragonja.

Vedle hustého provozu se řidiči budou muset vypořádat i s uzavírkami. V Rakousku se v neděli u Zell am See a Kaprunu koná klání Ironman, uzavírky tam proto jsou už od pátku. V neděli se v tyrolském údolí Ötztal pořádá cyklistický maraton a v hornorakouském Ottensheimu vrcholí veslařské mistrovství světa, které si podle pořadatelů nenechá ujít až padesát tisíc diváků.

Komplikovaná situace se očekávala v Chorvatsku, kde motorkáři o víkendu plánovali blokovat některé mýtnice a hraniční přechody na turisticky významných trasách. Nakonec ale protest zrušili