Chorvatští motorkáři ruší protesty, mýtné brány či hraniční přechody o víkendu blokovat nebudou

Chorvatší motocyklisté nakonec nebudou o víkendu blokovat některé mýtné brány a hraniční přechody na trasách významných pro zahraniční turisty. Hlavní organizátor protestu, který se měl konat v sobotu i neděli, oznámil, že vláda přistoupí na jejich požadavky. Motorkáři se proto místo blokád jen sjedou do města Karlovac, kde chtějí ministerstvu poděkovat. Cesta z Chorvatska by tak pro turisty neměla být tak problematická, jak se původně předpokládalo.

Motorkáři se chtěli protestem domoci zvýšení bezpečnosti na chorvatských silnicích. Kritizovali stav silnic i nedostatky v dopravním značení. Požadovali například, aby byly jasně označeny úseky nebezpečné pro motocyklisty. 

Protestní akce se mělo zúčastnit až čtyři tisíce motorkářů z Chorvatska a také ze Slovinska. Pomalou jízdou chtěli blokovat provoz na mýtné bráně Lučko-Záhřeb, na hraničních přechodech do Slovinska Rupa, Kaštel a Plovanija a trajektové přístavy Korčula, Split, Zadar, Rab a Pag. Blokovat hodlali také most na ostrov Krk.

O očekávnaých kolonách informovala s obavami i chorvatská média, protože hrozba dopravního kolapsu se týkala obrovského množství lidí.

Například zhruba sto sedmdesát tisíc Čechů jezdí do Chorvatska až na poslední prázdninový týden a minimálně okolo statisíce z nich se bude vracet právě nadcházející sobotu a neděli. Z dovolené navíc pojedou i Němci a Poláci.