Divočáci ve Zlíně plundrují zahrady. Myslivci je ale odstřelit nechtějí

Bezpečnostní kamera natočila divoká prasata ve Zlíně (zdroj: ČT24)

Divočáci ve zlínské vilové čtvrti Nivy už třetím měsícem místním demolují zahrady, venkovní nábytek i ploty. Prasata by podle obyvatel čtvrti mohl z lokality vyhnat odstřel, ten ale myslivci odmítají. Pozemek je podle nich nehonební a střílet se tam nesmí. Město o situaci ví, ale řešit ji podle mluvčího Tomáše Melzera nebude, není totiž vlastníkem sadů, kde se prasata pohybují. Místní tak shánějí myslivce na odstřel prasat na vlastní pěst.

„Máme je za barákem. Přes den se stáhnou do části, která je zalesněná, a kolem desáté večer začínají chodit po vilové čtvrti a hledají, co by vyhrabali. Rozrývají zahrady a ničí židle, ploty a podobně. Pevný plot například prorazili sousedovi,“ popsal situaci Libor Mitrenga, který ve čtvrti bydlí. Divočáků podle něj místní napočítali kolem patnácti. Za jediné řešení považuje odstřel. 

Podle předsedy zlínského mysliveckého spolku Jiřího Hluštíka je ale odstřel prasat bez povolení od státní správy nemožný. „Lovit na nehonebním pozemku je protizákonné, myslivec nemůže střílet okolo baráků,“ upozorňuje.

Omezené možnosti města

Město má pak podle mluvčího Tomáše Melzera svázané ruce – sady totiž nevlastní. Na základě podnětů občanů ale vydalo povolení lovu černé zvěře na nehonebních pozemcích, které v jeho vlastnictví jsou.

„To je vše, co může statutární město Zlín s uvedenou problematikou dělat. Vlastníci pozemků, zvláště pak bývalých zarostlých ovocných sadů, by se měli o své pozemky řádně starat a nevytvářet ideální podmínky pro černou zvěř,“ řekl Melzer.

S tím souhlasí i myslivci. Problém by podle Hluštíka měl řešit majitel sadu. „Kdyby byl sad obhospodařován tak, jak měl být, tak by tam ty prasata nebyla. To, že tam teď jsou, je logické, mají tam totiž klid, zatímco v lese ne,“ vysvětlil předseda zlínských myslivců.

Myslivci: Byli bychom jednou nohou v kriminále

Střílet v obydlené oblasti ale podle něj myslivci nebudou ani s povolením. „To zavání průšvihem, někoho by mohl zranit. Ten, kdo by tam střílet šel, je jednou nohou v kriminále,“ doplnil.

Místní tak shání myslivce, který by několik prasat odstřelil. „Jediná možnost je sehnat z rajonu nějakého myslivce, který by jich pár odstřelil a zbytek by se vyplašil a šel jinam, prasata jsou chytrá,“ doplnil Mitrenga.