Máme tady naprostou svévoli prezidenta, míní právník Wintr. Podle Leinerta ČSSD Zemana podcenila

Události, komentáře: Ústavní právník Wintr, komentátoři Leinert a Honzejk (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman svým jednáním jen protahuje protiústavní stav. Ve středečních Událostech, komentářích to řekl Jan Wintr z Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Podle něj došlo k hrubému porušení ústavy a láme se základní princip, že stát nejedná tyransky, ale je vázán zákony. Za jediné řešení situace považuje Wintr ústavní žalobu na prezidenta.

Miloš Zeman se podle Wintra pohybuje mimo ústavu už od momentu, kdy odmítl neprodleně odvolat ministra Staňka na návrh předsedy vlády. „V čele ministerstva kultury nejdřív stál člověk, který se v tom momentě už netěšil důvěře premiéra, ani svojí strany, potom dokonce nestojí v čele ministerstva kultury nikdo. Tohle je jenom protahování toho protiústavního stavu,“ uvedl právník.

Na kompetenční žalobu už je podle něj pozdě a jediný účinný nástroj nyní vidí v ústavní žalobě na prezidenta. „Teď už není žádný spor o výklad kompetencí, ten možná byl v prvních červnových dnech, kdy mohlo nebýt úplně jasné, co to je odvolání ministra bez zbytečného odkladu. Ale po těch dvou měsících už je evidentní, že ta lhůta byla překročena, že došlo k hrubému porušení ústavy.“

Wintr vidí v chování prezidenta velmi nebezpečný precedens. „Znamená, že jiné státní orgány mohou začít vykonávat svoji moc úplně svévolně, základní princip, že stát nejedná tyransky, ale je vázán zákony, se tady láme a jediný nástroj proti tomu je ústavní žaloba,“ domnívá se právník a věří, že by Ústavní soud hrubé porušení ústavy uznal.

„Pokud by Ústavní soud rozhodl, že prezident hrubě porušil ústavu, protože ten ústavní delikt je hrubé porušení ústavy, tak tím výrokem Ústavního soudu prezident republiky ztrácí svůj úřad a výkon toho prezidentského úřadu přejde na předsedu Poslanecké sněmovny a předsedu vlády, a do 90 dnů se budou konat nové prezidentské volby,“ nastínil případný další vývoj právník.

Leinert: Zeman si může s ČSSD i ANO hrát

Komentátor MF Dnes Ondřej Leinert míní, že současná situace je neúspěchem jak sociální demokracie, tak premiéra Andreje Babiše (ANO). „Sociální demokraté udělali taktickou chybu při odvolávání ministra Staňka, podcenili roli prezidenta Miloše Zemana.“

Podle Leinerta bylo zřejmé, že se prezident bude Staňka zastávat a znepříjemní situaci jeho nástupci, ať už by to byl kdokoliv. „Já si nemyslím, že ten důvod, že Michal Šmarda nemá zkušenosti s kulturou, by bylo to podstatné, podle mě to je jenom zástupný důvod,“ dodává komentátor.

„A u Andreje Babiše je ten problém, že prostě nechce jít s prezidentem do sporu. Miloš Zeman samozřejmě o této své situaci ví, že si může s ČSSD i s hnutím ANO hrát, tak si to náležitě užívá,“ konstatoval Leinert.

Honzejk: Babiš Zemana potřebuje

Podle komentátora Hospodářských novin Petra Honzejka k tomu má prezident dva důvody. „Miloš Zeman bude prezidentem v době po jakýchkoliv dalších volbách, ať to budou předčasné volby, nebo ať to budou řádné volby v roce 2021. Andrej Babiš ho nutně potřebuje jako spojence, protože to bude Miloš Zeman, který bude jmenovat příštího premiéra,“ vysvětluje první důvod.

„Bod číslo dvě – Andrej Babiš čelí trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo, je možné, že bude obžalován. Výsostnou kompetencí prezidenta, kterou tady nikdo nezpochybňuje – skutečně je to tak v ústavě napsáno – je, že prezident může udělit abolici, tedy zastavit trestní stíhání,“ dodává komentátor.

„Andrej Babiš má všechny důvody si prezidenta nepohněvat a to, co dělá Miloš Zeman, to je jenom to, že mu říká – vidíš, Andreji, já můžu všechno, ty nemůžeš nic, protože mě potřebuješ,“ uzavřel Honzejk.

Znoj: Pro Babiše je spojenectví se Zemanem klíčové

Také politolog z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Milan Znoj se domnívá, že Babiš v tomto sporu upřednostní Zemana. Ten premiéra postavil před rozhodnutí, co je pro něj důležitější. „Zda vládní koalice se sociální demokracií, nebo spojenectví s prezidentem,“ uvedl Znoj. „Tím pádem prezident v podstatě rozbíjí tuto vládní koalici,“ dodal.

„Pro Andreje Babiše je samozřejmě tato koalice důležitá. Je obecně přijatelná, všechny další varianty, které se nabízejí, se mu nezamlouvají,“ řekl Znoj. Pro premiéra je ale podle politologa i přesto spojenectví se Zemanem klíčové, a to z důvodu, že na politické scéně panuje poměrně dramatická situace.

„Opozice neustále útočí na Babiše, snaží se koalici rozbít, veřejnost je znepokojena skandály kolem Babiše a pan prezident v případě, když se bude vláda rekonstruovat, tak sice bude mít největší moc a Babiš bude vypadat jako slabý premiér, ale popravdě řečeno, Andrej Babiš je premiér, má v rukou výkonnou moc, a kdyby chtěl, tak by podal kompetenční stížnost,“ dodal Znoj s tím, že pak by se jasně ukázalo, kdo má navrch.  

Politolog Milan Znoj hostem Studia 6 (zdroj: ČT24)