Průjem i zvracení. Vodu v Poličce zamořily bakterie

Události ČT: Vodu v Poličce zamořily bakterie (zdroj: ČT24)

Desítky lidí v Poličce na Svitavsku musely vyhledat pomoc lékaře poté, co se napili vody z místního vodovodu. Potíže měli hlavně děti a senioři. Kvůli výskytu zdravotních komplikací v Poličce nechala vodárenská společnost VHOS odebrat kontrolní vzorky pro mikrobiologické a virologické vyšetření.

Střevní problémy postihly zejména obyvatele sídliště Hegerova a okolí. Poličská radnice na webu doporučila místním, aby vodu z vodovodu před použitím převařovali.

Kontaminovaný vrt leží jen několik desítek metrů za sídlištěm, město už ho nechalo dočasně odstavit od vodovodního řadu. Zdroj znečištění zatím hygienici, vodohospodáři ani městský úřad neznají – původní odhady mluvily o splašcích z polí nebo průsaku kanalizace. Vrt zásoboval vodou stovky domácností. „Jak jsme to ráno počítali, tak s vesnicemi to mohly být tři, čtyři tisíce obyvatel,“ uvedl místostarosta Poličky Pavel Štefka (ANO).

„Než budou známy kompletní rozbory vody a případně stanovena příslušná opatření krajské hygienické stanice, doporučujeme občanům Poličky z preventivních důvodů převařování vody, a to na celém území města,“ uvedli na webu místostarosta Poličky Pavel Štefka a Aleš Mlynář, ředitel Svazku obcí Vodovody Poličsko.

„Nám vychází, že se jedná o bakterii, která se řadí k bakteriím fekálního znečištění – Escherichia coli,“ řekla epidemioložka Krajské hygienické stanice Pardubického kraje Olga Hégrová.

UVR: Bakterie ve vodovodní síti (zdroj: ČT24)

„Celá rodina si tím prošla, každý si myslel, že to jde vzduchem, ale asi ne,“ uvedl obyvatel Poličky Josef Pavlík, který bydlí na sídlišti poblíž centra. On, jeho žena i tři děti poslední dny doslova protrpěli. Postihlo je zvracení, průjem, žaludeční křeče, bolesti hlavy. Stejně jako stovky dalších lidí už teď pije výhradně balenou vodu, která z místních obchodů rychle mizí.

„Celé město Polička a obce Pomezí a Květná jsou nyní zásobeny ze zdrojů Čistá a Sebranice. V současné době se provádí proplach vodovodní sítě v dotčených lokalitách,“ uvedla firma. „Došlo k proplachu celého vodovodního potrubí, je tam intenzivnější chlorování,“ upřesnil ředitel Svazku obcí Vodovody Poličsko Aleš Mlynář.

První laboratorní testy ukázaly, že v pitné vodě bylo zvýšené množství fekálních bakterií. Jak se do vrtu hlubokého sto metrů dostaly, zatím není jasné. Tento zdroj zásoboval vodou přes tři tisíce lidí.

Vodohospodáři se chystají podat trestní oznámení na neznámého pachatele. Chtějí, aby původce znečištění našla policie.