Poslanci reagují na propuštění vražedkyně. Těhotenství nemá být automatickou propustkou, navrhují

Události: Poslanci reagují návrhem novely na propuštění vražedkyně kvůli těhotenství (zdroj: ČT24)

Poslanci z hnutí Starostů a nezávislých (STAN) přišli s návrhem novely, která by změnila podmínky pro přerušení trestu u těhotných vězeňkyní. Reagují tím na případ ženy odsouzené k necelým 30 letům za vraždu, která se kvůli těhotenství dostala dočasně na svobodu. V případě přijetí návrhu by propuštění bylo pouze možností, o níž by rozhodoval soud.

Petra Janáková předloni u Lázní Bělohrad střelila sběratele mincí a známek zezadu do hlavy, za což si má podle rozsudku odpykat ještě 28 let. V půlce června byla ale na příkaz soudu v pokročilém těhotenství propuštěna z věznice v Opavě.

Pro a proti

„Dáváme větší pravomoc soudcům. Oni mají posoudit, jestli to je dobře pro dítě, jestli je to dobře pro společnost, a zvážit veškerá rizika, která to nese,“ zdůvodnil návrh novely její předkladatel a předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

Podle poslance za Českou pirátskou stranu Jakuba Michálka jde o krok správným směrem. Také on má za to, že automatické propouštění je potřeba nahradit individuálním posuzováním soudem.

Naproti tomu občanští demokraté s tím nesouhlasí. Tvrdí, že obecně má zůstat právo dítěte narodit se na svobodě a omezení má přijít jen v závažných případech. „V první řadě chráním dítě a teprve, když je fatální ohrožení společnosti, mám nasadit nějaké prostředky. Upřímně, já si myslím, že už dnes při rozumném výkladu by soudce mohl říct, že není možné ji propustit,“ tvrdí poslanec ODS a předseda sněmovního ústavně právního výboru Marek Benda.

Přitom místopředseda Krajského soudu v Ostravě Igor Krajdl po propuštění Janákové konstatoval, že „soud nemá žádnou možnost, jak propuštění ovlivnit, ale musí rozhodnout o tom, že těhotnou ženu propouští“.

Vražedkyně je na svobodě, její těhotenství je tak trochu záhada

Podle ministerstva spravedlnosti chystají podobnou úpravu i poslanci za hnutí ANO a situaci chce řešit i ministryně Marie Benešová (za ANO). Sama už avizovala, že jeden z návrhů podpoří. „Jen bych byla nerada, aby se z toho opět staly dostihy, kdo předloží návrh nejdříve. Jde především o to, aby byl návrh legislativně kvalitní,“ uvedla Benešová.

Trest bude mít Janáková přerušený pravděpodobně do září příštího roku. Jak mohla odsouzená žena otěhotnět, když byla v té době v královéhradecké vazební věznici, vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Po propuštění se Janáková vrátila do obce Jilemnice, kde vyrůstala a kde stále žije její matka. Lidé ji tu potkávají a registrují, že se zde bez jakéhokoliv omezení pohybuje žena odsouzená za vraždu. „Lidé měli nějaké obavy, vyjadřovali je na sociálních sítích,“ říká jilemnický starosta Vladimír Richter (ODS).

Zastřelený muž nebyl jediný, koho se manželé pokusili zabít

Na vraždě sběratele, za kterou byla Janáková odsouzena, se podílel 31. července 2017 také její tehdejší manžel Jaroslav Janák. Sběratele mincí a známek z Prahy vylákal pár pod záminkou obchodu na schůzku a Janáková ho při společné jízdě autem poblíž Lázní Bělohrad střelila zezadu do hlavy. Janák pak tělo odtáhl do kukuřičného pole a muži sebral telefon, doklady a 34 tisíc korun.

Manželé Janákovi se také dvakrát neúspěšně pokusili zavraždit svého zaměstnance z herny v Nové Pace. Navedl je k tomu jejich spoluobžalovaný Martin Herzán, který uzavřel se zamýšlenou obětí životní pojistku a s Janákem se domluvil, že se o peníze vyplacené pojišťovnou rozdělí.

Herzán si za návod k vraždě odsedí osm let. Janákovi podle soudů připravovali i další dvě loupežné vraždy sběratelů. Janák, který se přiznal při policejních výsleších a usvědčil i svou tehdejší ženu a Herzána, dostal trest 28 let.