Na D1 u Kroměříže havarovalo nákladní auto, na silnici unikla kyselina

Na 257. kilometru dálnice D1 u Kroměříže ve středu ráno havarovalo nákladní auto převážející barely s 94procentní kyselinou sírovou. Na místě zasahovali hasiči, kteří vylitou žíravinu likvidovali. Řidič má poleptané obě ruce, protože se snažil s barely manipulovat.

Policie dálnici uzavřela ve směru na Ostravu mezi 253. a 258. kilometrem a do 11:30 řidiči jezdili přes Zlobice, Lutopecny a Kroměříž, oznámili mluvčí policie Lenka Drahokoupilová a zlínských hasičů Roman Žemlička. Už před polednem byl jeden z pruhů průjezdný, s ukončením zásahu počítají policisté v odpoledních hodinách.

Podle Žemličky kamion převážel dva tisícilitrové barely. „Oba vytekly, ale pouze na silnici v délce zhruba 800 metrů. Nejvíce však v místě, kde kamion zastavil v odstavném pruhu. Dvě jednotky hasičů kyselinu zasypávají neutralizační látkou,“ popsal zásah mluvčí hasičů.

Kamion podle Žemličky sjel mimo vozovku, barely začaly vytékat po následném manévru, když se řidič vracel zpět na silnici. Žádné další zjevné škody nevznikly. Otázkou je pouze možný vliv na pneumatiky aut, která kyselinou ještě za kamionem projela.

Řidič, který se nejprve snažil únik chemikálie sám zastavit, má poleptané obě ruce. Záchranáři jej převezli do nemocnice.