Nebezpečné předjíždění jako pokus o vraždu. Česko vydalo řidiče kamionu do Německa

Česko podle informací ČT ve čtvrtek vydalo ke stíhání do Německa řidiče kamionu Jaroslava Novotného, který v lednu nebezpečně předjížděl na tamní silnici. Vyšetřovatelé ho viní z pokusu o vraždu.

Krajský soud rozhodl o vydání řidiče do Německa na konci května. Muž podal stížnost, kterou ale vrchní soud v červnu zamítl. „Vrchní soud ve věci rozhodoval 18. června. Obviněný byl do Německa vydán ve čtvrtek 27. června,“ uvedla zástupkyně mluvčí krajského soudu Miroslava Klusová.

Dopravní incident se stal 22. ledna na silnici B12, která vede z Pasova na německo-české hranice u Strážného. Před městem Freyung je třípruhový úsek, směrem k hranicím vedou dva jízdní pruhy, opačným pouze jeden. Záhy však levý pruh končí, následuje křižovatka a dlouhá pravá zatáčka.

I když do levého pruhu mohou pouze osobní auta, nákladním to zakazuje dopravní značka, dvaapadesátiletý řidič kamionu v barvách vsetínské firmy Mikostar logistics začal ve třípruhovém úseku předjíždět. Vlevo ale zůstal i v místě, kde se již silnice zúžila.

Manévr se mu nevyplatil. Jen těsně se vyhnul srážce na jedné straně s jedním z předjížděných vozů, na druhé straně s protijedoucím autobusem. Televizi Prima poté řekl, že jel co nejrychleji, protože měl zpoždění a bál se, že proto přijde o práci.

Když se ale záznam jeho jízdy objevil na internetu, stejně o ni přišel. „My jsme ho okamžitě stáhli a dostal výpověď,“ uvedl jednatel společnosti Miroslav Vítek.