Nejistota kolem vlády. Podle CVVM měl v květnu každý z aktérů víc odpůrců

Události: Nejistota kolem vládní koalice trvá (zdroj: ČT24)

Nejistota kolem vlády pokračuje, prezident Miloš Zeman zpochybnil, že někdy nominant ČSSD na ministra kultury Michal Šmarda resort vůbec povede. Sociální demokraté ale na výměně ministra kultury Antonína Staňka za Šmardu (oba ČSSD) trvají, odvolání Zemanovi oficiálně navrhl premiér Andrej Babiš (ANO), který chce s prezidentem o situaci hovořit v týdnu. A jak vnímá aktéry sporů veřejnost? Podle květnového průzkumu CVVM má ze zúčastněných politiků největší důvěru Zeman následován premiérem.

Prezident se v průzkumu CVVM těšil pozitivnímu hodnocení 43 procent respondentů. I přesto ale převažovali ti, kdo hlavě státu nedůvěřují. U premiéra Babiše byl rozdíl výraznější. Důvěru mu projevilo 35 procent oslovených, negativně ho ale hodnotilo 60 procent.

Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček dostal důvěru 29 procent respondentů, ovšem opačný názor jich vyslovilo 47 procent. Ze všech nejméně důvěřovali respondenti ministru kultury Antonínu Staňkovi. Pozitivně ho hodnotilo devět procent oslovených, opačný názor vyslovilo 28 procent respondentů. Průzkum probíhal mezi 4. a 14. květnem 2019 a zúčastnilo se ho 1026 respondentů.

Staněk na zahájení filmového festivalu v Karlových Varech odmítl komentovat možnou vládní krizi, která krouží právě kolem něj. Ve funkci minstra je i přesto, že jeho strana usiluje o jeho výměnu už přes měsíc.

Prezident Zeman se Staňkovým odvoláním vyčkává i přes kritiku řady ústavních právníků. ČSSD přitom kvůli tomu mluví i o možném odchodu z vlády.

V případě, že by demisi podalo všech pět ministrů ČSSD, následovala by podle koaliční smlouvy taky demise premiéra i zbytku vlády. Podle Zemana by to mohl být ale právě Staněk, který by tento scénář zablokoval. Kabinet by tak nepadl, jen by se personálně proměnil.

„Ve svém rozhodování se budu řídit zdravým rozumem, nikoliv emocemi a hysterií. Na ministerské židli nelpím. Situaci budu řešit, až případně nastane,“ napsal v textové zprávě Staněk.

Premiér Babiš už ale avizoval, že o zachování koalice se sociálními demokraty stojí a na úterní schůzce s prezidentem bude změnu na postu šéfa kultury prosazovat. „Možná mám na to nějaké vlohy, budu se ho snažit nějak přesvědčit. Je to hlavně otázka argumentace,“ prohlásil premiér.

Andrej Babiš ČSSD v oblibě nemá, to je zřejmé, byla to z nouze ctnost. Pokud jde o pana prezidenta, tak je to stejné, myslím si, že mu o sociální demokracii vůbec nejde. Jde mu jen o jeho prospěch a jeho prestiž.
Milan Štěch
člen grémia ČSSD a místopředseda Senátu

Na výsledek schůzky pak zareaguje předsednictvo ČSSD. To rozhodne o dalším angažmá ve vládě. Z užšího vedení strany by pro odchod už nyní byl třeba místopředseda Senátu Milan Štěch. „Myslím si, že jiná cesta nyní není. Pokud bude nalezena, tak to bude cesta, která bude nadále sociální demokracii poškozovat,“ soudí Štěch.