Inspekce zakázala činnost hospodskému, který opakovaně naléval nezletilým. Otevřeno má dál

Události: Inspekce zakázala činnost hospodskému, který naléval nezletilým (zdroj: ČT24)

Česká obchodní inspekce zakázala činnost provozovateli brněnské restaurace U Žíznivýho pupíku, který opakovaně naléval nezletilým a nezastavily ho ani uložené pokuty. V podobném případě využili inspektoři tuto pravomoc poprvé. Zákaz činnosti by měl platit rok. Česká televize zjistila, že majitel restaurace má přesto dál otevřeno.

Loni v říjnu kontrolovala Česká obchodní inspekce pohostinství v Brně. Tři mladí figuranti si nechali natočit pivo i v restauraci U Žíznivýho pupíku. „V případě, že pochybnosti mám, tak je legitimovat můžu, ale tady jsem pochybnosti neměl, vypadali na osmnáct,“ bránil se při kontrole majitel restaurace.

Pochybnosti neměl ale ani při dalších kontrolách. Při všech inspektoři nebo policisté zjistili stejný prohřešek. „Na základě toho, že zde dochází opakovaně k prodeji alkoholu nezletilým, máme vážné podezření, že je to svým způsobem jakýsi byznys plán tohoto prodávajícího. A proto jsme se rozhodli, že využijeme nové pravomoci a v tomto případě skutečně zakážeme činnost,“ vysvětlil ředitel ČOI Brno Karel Havlíček.

První zákaz za dva roky

K zákazu činnosti na jeden rok kvůli nalévání alkoholu nezletilým přistoupili inspektoři vůbec poprvé a využili tak pravomoc, kterou mají dva roky. „Rozhodnutí je v právní moci, to znamená, že už se proti němu nejde ani odvolat,“ řekl Havlíček.

Majitele restaurace se České televizi nepodařilo osobně ani telefonicky zastihnout. „I když je činnost oficiálně zakázaná, pivo točí v hospodě dál, přesvědčila se o tom ve čtvrtek večer i následující den reportérka ČT. Pokud majitel restaurace skutečně svou činnost neukončí, může přijít o živnostenský list definitivně.

Pochybení při prodeji alkoholu mladistvým eviduje inspekce desítky. Loni zjistili problém při každé druhé kontrole, letos zatím asi v pětině případů.