„Čtyři úrovně jsou luxus.“ Šéf žalobců souhlasí s plánem Benešové zeštíhlit českou justici

Benešová o změně pro žalobce: Novelu pustím dál (zdroj: ČT24)

Soustava českých soudů a státních zastupitelství by měla v budoucnu zeštíhlet a ze stávajících čtyř stupňů (okresní, krajský, vrchní a nejvyšší) přejít na tři. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se na tom shodl s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO). Chystaný plán na zavedení funkčních období pro špičky žalobců podporuje rovněž, jeho úřad ho nyní bude připomínkovat.

Podle současné legislativy je nejvyšší státní zástupce jmenován vládou na návrh ministra či ministryně spravedlnosti a stejným způsobem je také odvoláván, a to i bez udání důvodu. Podle nového zákona, který připravil už předchůdce Benešové Jan Kněžínek (za ANO), by došlo ke stanovení pevného funkčního období a nejvyšší státní zástupce by mohl být odvolán v kárném řízení.

Kromě toho ministerstvo navrhuje dvouleté přechodné funkční období pro nejvyššího státního zástupce, tříleté pro vrchní státní zástupce a tříleté až sedmileté pro vedoucí nižších stupňů státních zastupitelství. Přesoutěžení všech vedoucích státních zástupců by podle autorů návrhu spadalo do funkčního období příští a přespříští vlády a opatření nyní míří do připomínkového řízení.

„Pan nejvyšší je zpraven o tom, že novelu pustím dál. Uvidíme, jaké bude mít připomínky, uvidíme, jak to projde Poslaneckou sněmovnou,“ prohlásila Benešová po pátečním jednání se Zemanem – a sám šéf žalobců změnu principiálně podpořil s tím, že bude navrhovat sladění funkčních období soudců a žalobců: „Deset let pro nejvyšší, sedm let pro zbytek.“

Vedle toho se chce nejvyšší státní zastupitelství zaměřit i na přechodné období nabíhání zákona; sedm z osmi krajských státních zástupců totiž nastoupilo v roce 2011 a podle Zemana by bylo žádoucí, aby se všichni nevyměnili naráz, během jednoho či dvou let.

Události: Marie Benešová jednala s Pavlem Zemanem (zdroj: ČT24)

Reforma soustavy znovu ve hře

Souběžně s tím ministerstvo znovu otevírá i dlouhá léta diskutovanou reformu tuzemské justice, respektive snížení množství jejích stupňů. V současnosti je čtyřstupňová v úrovních okresní soudy (a zastupitelství), krajské soudy (v případě Prahy městský soud), vrchní soudy a nejvyšší soud.

„Tu reformu nebudu dělat já,“ zdůraznila Benešová. Právě obavy z možných zásahů Marie Benešové do chodu tuzemských státních zástupců přitom v minulých týdnech opakovaně plnily česká náměstí.

„Je potřeba připravit analytické podklady a začít na tom pracovat, aby další ministr mohl rozhodnout. Nejspíš vznikne nějaká komise,“ dodala s tím, že téma chce otevřít už za necelé dva týdny během svého jednání s předsedy krajských soudů.

Pavel Zeman ministerský záměr uvítal. „Pro Českou republiku je luxus mít čtyři úrovně soudů a státních zastupitelství, tři úrovně úplně stačí,“ prohlásil s tím, že je potřeba diskutovat o tom, jakým způsobem reformu provést – zda zrušit vrchní soudy a zastupitelství, nebo sloučit okresy s kraji. V minulosti se debatovalo o první možnosti s tím, že by souběžně vzniklo speciální protikorupční zastupitelství.