Opozici se nepodařilo zamítnout rozšíření EET na další obory podnikání

Opozici se ve středu nepodařilo prosadit zamítnutí vládní předlohy o rozšíření elektronické evidence tržeb (EET) na další obory podnikání. Zamítnutí nepodpořili poslanci vládních ANO a ČSSD a také KSČM, která kabinet toleruje. Sněmovna dále rozhodovala o řadě pozměňovacích návrhů, pokračovat bude v pátek. Odpoledne se poslanci sešli na mimořádné schůzi k financování sociálních služeb.

Elektronická evidence tržeb už platí například pro obchody a restaurace. Nynější novelou kabinet reagoval na rozhodnutí Ústavního soudu, který další vlny zavádění evidence tržeb zrušil. Nově by se měla týkat například řemeslníků, lékařů a advokátů. Části podnikatelů předloha umožní evidovat tržby bez připojení k internetu pomocí papírových účtenek.

Novela přináší také některé změny v dani z přidané hodnoty, například přeřazuje vodné a stočné do desetiprocentní sazby DPH. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) opakovaně ujišťuje, že v případě vodného a stočného dohlédne její resort prostřednictvím cenového výměru na to, aby se nižší DPH promítla i do nižší ceny.

Celé projednávání novely ovšem doprovází rozsáhlá kritika z opozičních lavic. Opoziční poslanci například zpochybňovali dosavadní přínosy EET nebo budoucí rozšíření na řemeslníky. Mikuláš Ferjenčík (Piráti) prohlásil, že systém zvyšuje administrativní zátěž podnikatelů, ale neruší žádné povinnosti ani nepřináší zjednodušení. „My jsme přesvědčeni, že třetí a čtvrtá vlna EET je velmi hloupý krok velmi špatným směrem,“ uvedl s tím že opatření nemůže fungovat, protože není žádným způsobem vymahatelné.

Piráti zároveň v debatě o EET neuspěli s návrhem na přerušení schvalování předlohy do doby, kdy firmy ze skupiny Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO) přestanou pobírat dotace z veřejných peněz. 

Je to posedlost kontrolou, kritizuje EET Petr Fiala

Předseda ODS Petr Fiala označil zavádění evidence za posedlost, kontrola nad ekonomickými aktivitami obyvatel podle něj ztrácí poslední přiměřenost. Nevidí podle svých slov žádný ekonomický smysl v tom, aby měl stát informaci o „vyúčtování každé rakve spuštěné do pohřební jámy.“

Fiala varoval, že případný zvláštní režim pro malé podnikatele s nízkými příjmy nebude představovat skutečné zjednodušení. „Co se pod tím skrývá? Podnikatel musí požádat a doložit řadu údajů. Následně se finanční úřad zamyslí a schválí, nebo také neschválí tento režim. A živnostník si na finančním úřadě vyzvedne označené pokladní bločky a ty bude vydávat zákazníkům. Kopii si vždy nechá a pak společně s celým přehledem o tržbách každé čtvrtletí dojde na finanční úřad doložit, jestli vydělal pět tisíc nebo 20 tisíc,“ poznamenal. „Já to celé považuji za neslušné. Ale bohužel toto je realita,“ dodal.

S odvoláním na dřívější informace Nejvyššího kontrolního úřadu také řekl, že přínos EET k lepšímu výběru daní nebyl prokázán. „Pokud nám lidé dají důvěru, tak slibuji, že tyto absurdní věci, kterých jsme tady svědky, jednoduše zrušíme,“ dodal Fiala. 

Sněmovna hlasuje zvlášť o každém ze zhruba 750 pozměňovacích návrhů předsedy klubu ODS Zbyňka Stanjury, který navrhl vyjmout z evidence tržeb jednotlivé druhy činností podle úřední klasifikace. Stanjura pak také zpočátku přistupoval k řečnickému pultu a v průběhu hlasování informoval poslance, jaké činnosti se pod daným kódem skrývají. Odmítal, že by šlo o obstrukce, a zdůvodňoval to tím, že veřejnost má vědět, jak kdo hlasoval. Upřesnil třeba, že pod kódem 01.27 se skrývá pěstování rostlin pro výrobu nápojů.

Zpravodaj k předloze poslanec ANO Jan Volný posléze po výtkách opozičních poslanců začal jednotlivé činnosti upřesňovat sám. Sněmovna Stanjurovy návrhy postupně zamítala. „Koalice zrovna uvalila EET například na chov velbloudů,“ napsal na svém twitterovém účtu Ferjenčík (Piráti). 

Celkem dolní komora ve středu absolvovala přes 250 hlasování, před sebou ale mají poslanci ještě víc než 500 hlasování. K závěrečnému hlasování o změnách v EET se tak sněmovna ve středu nedostala, pokračovat bude v pátek.

Drtivou většinu pozměňovacích návrhů sněmovna zamítla

Sněmovna podpořila jen některé úlevy ohledně EET. Bez připojení k internetu pomocí papírových účtenek zřejmě budou moci evidovat tržby podnikatelé s ročním obratem do 600 tisíc korun místo 200 tisíc korun, jak navrhovala vláda. Elektronické evidenci tržeb by vůbec neměl podléhat předvánoční prodej sladkovodních ryb vždy od 18. do 24. prosince.

Dolní komora schválila také úpravu, podle níž budou zařazeny do nejnižší desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty i elektronické knihy a audioknihy. Nyní se na ně vztahuje základní sazba 21 procent.

Drtivou většinu opozičních návrhů sněmovna zamítla. ODS neprosadila například zrušení zákona o elektronické evidenci tržeb jako celku a následně ani konec účtenkové loterie, která EET provází.

Lidovec Marian Jurečka (KDU-ČSL) zase neuspěl s požadavky na zařazení biopotravin, palivového dřeva a stavby bytů do nižších sazeb DPH, ani na zvýšení limitu ročního obratu pro povinnou registraci k dani z přidané hodnoty na 1,5 milionu korun nebo dokonce na dva miliony. Nyní činí jeden milion korun.