Exposlanec Chaloupka dostal za výroky o Romech podmínku

Praha - Bývalý poslanec Otto Chaloupka dostal za výroky o Romech na sociální síti Facebook půlroční podmínku. Podle soudu podněcoval k nenávisti vůči etnické skupině. Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl trestním příkazem, tedy bez výslechů a předkládání důkazů. Chaloupka se ale odvolal a v září ho čeká veřejné jednání. Informovaly o tom Hospodářské noviny (HN).

Chaloupka loni zveřejnil na svém profilu příspěvek k dění v Duchcově na Teplicku, kde skupinka Romů napadla a zbila manželský pár, což vyvolalo protiromské nálady. „Slušní lidé dlouho snášeli vaše krádeže, agresivitu a neoprávněné požadavky na další a další výhody,“ napsal politik a v následné diskusi na Facebooku doplnil, že „lidi jsou na hraně a ještě pár takovýchto cikánských provokací a začne mazec. A pak je neochrání ani těžkooděnci“.

Chaloupka tvrdí, že svým komentářem nechtěl Romům vyhrožovat. Svým příspěvkem prý reagoval na vyjádření romského předáka Františka Tomáše, který po napadení v Duchcově prohlásil, že se „vlastně nic nestalo“.

Někdejší poslanec za Věci veřejné také argumentoval tím, že sporné příspěvky zveřejnil jako poslanec - napsal je ze svého počítače přímo ve sněmovně. Nejvyšší soud ale rozhodl, že Obvodní soud pro Prahu 1 může obžalobu projednat.

Výroky o Romech nebyly jediným Chaloupkovým „prohřeškem“. Před soudem stanul také kvůli podezření z korupce. Údajně nutil asistenta, aby mu vyplácel část svého platu, což ale politik popřel. Okresní soud v Hodoníně jej loni v březnu zprostil obžaloby. 

Vydáno pod