Projektanty spadlé střechy z České Třebové odvolací soud nevyslyšel. Jejich tresty platí

Odvolací soud v Pardubicích zamítl odvolání dvou projektantů, kteří navrhovali zřícenou střechu sportovní haly v České Třebové. Ta spadla v lednu 2017 při florbalovém turnaji dětí, všech 80 lidí tehdy stačilo z haly utéct. Soud první instance rozdal oběma mužům podmíněné tresty.

Podle soudního znalce se střecha zřítila kvůli poddimenzovanému spoji takzvané dolní pásnice, která byla rozdělena na dva díly. Střešní konstrukce byla sestavena z dřevěných vazníků, jež normálně přenášejí střešní zatížení do obvodové nebo nosné konstrukce.

Znalec ale konstatoval, že mezi statickým modelem a realizací konstrukce nebyl soulad, střecha nebyla dostatečně vyztužená a při stavbě chyběly pravidelné kontroly.

Soudce David Čejka v odůvodnění rozhodnutí uvedl, že ze skic, které byly podkladem projektu, je rozdělení pásnice na dva díly zřejmé. I když v hotovém projektu to patrné nebylo, skutečnosti, že pásnice byla dvoudílná, podle něj nasvědčovaly i tabulky dílů. Odvolával se i na dřívější svědecké výpovědi, podle kterých museli obžalovaní vědět o tom, že pásnice, tedy fošna, jež tvoří spodní okraj vazníku, je ze dvou dílů. 

Střecha se zřítila 14. ledna 2017 při dětském florbalovém zápase, všech asi 80 lidí stihlo utéct. Halu stavěla pro Pardubický kraj společnost Profistav Litomyšl, na střechu si najala subdodavatele. Hejtmanství původní objekt nechalo postavit téměř za 58 milionů korun, při opravě zvolilo jiný typ střešní konstrukce.

Škody se hradily z pojištění generálního dodavatele a subdodavatele. Škoda způsobená pádem střechy dosáhla asi 20 milionů korun. Pardubický kraj proti původnímu rozpočtu zaplatil navíc 5,9 milionu korun jako rozdíl za použitý jiný typ vazníků.

Projektant Pavel Škorpil byl odsouzen na dva roky vězení s podmíněným odkladem na dva roky, statik Jiří Khol, který měl projekt kontrolovat, dostal stejný trest. Oběma soud uložil ještě peněžité tresty, Škorpilovi 200 tisíc korun a Kholovi 100 tisíc korun. Škorpil navíc dostal tříletý zákaz činnosti.