Babiš chce vysílat vojáky do zahraničí bez souhlasu parlamentu. Odmítají to ale i jeho spojenci

UDÁLOSTI: Premiér Babiš navrhuje umožnit rychlé vysílání speciální vojenské jednotky do ciziny bez souhlasu parlamentu (zdroj: ČT24)

Kdyby dokázal premiér Andrej Babiš (ANO) prosadit svou, mohla by vojáky do zahraničí vysílat vláda bez souhlasu parlamentu. Podpora poslanců je zatím nutná, aby mohli vojáci vyjet za hranice. Babiš to řekl při návštěvě elitní 601. skupiny speciálních sil v Prostějově. Na jeho myšlenku ale zatím přišly odmítavé reakce, a to i od Babišových politických spojenců – šéfů ČSSD Jana Hamáčka a KSČM Vojtěcha Filipa.

„Pokud by se něco stalo a byla potřeba rychlá akce, rychlé rozhodnutí, tak je to dost složité. A může jít klidně o záležitost hodinovou,“ zdůvodnil Andrej Babiš (ANO) svůj návrh na možnost vyslat vojáky bez souhlasu zákonodárců. Kromě rychlých akcí by se podle něj mohl parlament vynechat i v případě operací, které by měly zůstat utajené.

Rozhodovala by pak vláda, případně bezpečnostní rada státu, jejímiž členy jsou ministři, ale ne všichni – jen devět z patnácti členů vlády. „Budeme o tom diskutovat a je potřeba navrhnout změnu legislativy,“ dodal Babiš.

Andrej Babiš: Musíme změnit legislativu, kdyby bylo potřeba rychlé rozhodnutí, je to dost složité (zdroj: ČT24)

Silné ne od koaličních politiků i opozice

Velkou podporu ale tato jeho myšlenka mezi politiky nemá. Zatím se zdá, že se premiér nebude moci spolehnout ani na své nejbližší spojence. Vicepremiér a předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček upozornil, že vláda již možnost vyslat vojáky má, i když jen dočasně. Dále pravomoci kabinetu rozšiřovat nechce. „Současná úprava mi přijde adekvátní, vláda má možnost vyslat jednotky na dobu do 60 dnů za ústavou daných podmínek,“ uvedl šéf menší koaliční strany.

Ostřejší slova zazněla od Vojtěcha Filipa, o hlasy jehož KSČM se vláda opírá. „Takový návrh je v zásadním rozporu s ústavou a považuji to za hrubé narušení principu parlamentní demokracie, které nelze podpořit,“ reagoval na Babiše.

Babišově myšlence není nakloněna ani většina opozičních stran, argumentují podobně jako Filip. „Byť jsme si vědomi výjimečné potřeby rychlé akceschopnosti, neměly by tyto pravomoci přecházet z rukou parlamentu na vládu,“ podotkl předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Šlo by podle něj o „poměrně zásadní vychýlení kompetencí v ústavním systému“.

O změně současných pravidel by byla ochotna diskutovat ODS, nechce ale jít tak daleko, že by parlament zcela ztratil kontrolu nad zahraničními misemi. Podle předsedy strany Petra Fialy by bylo namístě rozšířit Hamáčkem zmíněnou možnost vyslat vojáky bez souhlasu parlamentu na dobu nepřesahující 60 dnů. Pro to je totiž potřeba splnit mnoho dalších podmínek stanovených ústavou včetně souhlasu vlády druhého státu.

„ODS v tomto zastává dlouhodobě jasné stanovisko, že vláda má mít možnost v akutních případech vojáky do zahraničí na omezenou dobu vyslat, pokud jsou v ohrožení například čeští občané,“ uvedl Fiala. Dodal však, že by parlament měl mít možnost vyslání vojáků zpětně zrušit. Dlouhodobě plánované mise by pak měli mít zákonodárci nadále pod kontrolou, míní.

Fiala připomněl, že taková změna se objevila v Poslanecké sněmovně již v minulém volebním období, kdy vládla koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Šlo o poslaneckou iniciativu, navrhovatelkou byla Jana Černochová z ODS, ale návrh podepsali i koaliční politici včetně Jana Hamáčka a tehdejšího ministra obrany Martina Stropnického (ANO). Sněmovna se ale k návrhu do konce volebního období nedostala.

Jedni z nejlepších vojáků na světě, chválil premiér prostějovské „speciály“. Chce jim usnadnit nákupy

Premiér Babiš se o možné změně pravidel pro vysílání vojáků do zahraničí zmínil během návštěvy 601. skupiny speciálních sil generála Moravce. Spolu s ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO) a náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou si prohlédli vybavení elitních vojáků a sledovali ukázku zásahu proti teroristům.

Premiér Babiš s ministrem Metnarem sledovali ukázku zásahu proti teroristům
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Předseda vlády zdůraznil, že české speciální síly patří k nejlepším na světě. „Skutečně máme být na co pyšní. Pokud by se, nedej bože, něco stalo, že by byli naši občané někde pod hrozbou, tak tady máme skutečně jednotku, která je na světové, špičkové úrovni,“ poznamenal.

I pro elitní vojáky z Prostějova, kteří používají speciální výzbroj – včetně vrtulníků s rychlopalnými kulomety nebo ozbrojených rychlých člunů schopných plavby na řekách i na moři – ale platí přísná pravidla, například zákon o veřejných zakázkách. I to by se mohlo změnit. „Taková jednotka by měla mít vyjímky, prioritu,“ slíbil Andrej Babiš. Ministr Metnar pak ujistil, že připraví „v co nejkratší době legislativní návrhy“ pro změny pravidel nákupů pro 601. skupinu.

Vojáci z Prostějova mají za sebou mise například v Afghánistánu nebo v Mali. V rámci české armády jde o jediné zástupce speciálních sil. Vycvičení jsou například pro speciální průzkum a získávání strategických informací, přepadové akce nebo navádění přesné munice na cíl. V minulosti byli zařazeni pod Vojenské zpravodajství, od počátku 2015 jsou začleněni do Armády ČR.

  • Vojáci z 601. skupiny speciálních sil generála Moravce mají své protějšky ve spojeneckých zemích.
  • Patří k nim jednotky nejslavnějších jmen – britská Special Air Service, americká armádní Delta Force nebo námořní SEALs. Nejstarší jednotky speciálních sil mají své kořeny v době druhé světové války. Jejich význam narostl s novým typem asymetrického konfliktu, jaký Spojené státy poprvé poznaly ve Vietnamu.
  • Přes známé názvy jednotek je jejich činnost většinou utajená. Úkolem nejelitnějších protiteroristických jednotek jsou cílené zásahy, přepady, průzkum na nepřátelském území i osvobozování rukojmích. Občas se o některé jejich akci dozví i veřejnost. Stalo se to například po likvidaci bývalého nejhledanějšího teroristy světa Usámy bin Ládina v Pákistánu v roce 2011 příslušníky Navy SEALs.