Zájem rodičů o očkování proti meningokokům vzrostl za tři roky o pětinu

Zájem rodičů o očkování dětí proti meningokokové infekci roste. České televizi to potvrdila místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová i oslovení pediatři. Šest ze sedmi těchto lékařů hlásí za poslední tři roky nárůst o víc než pětinu. Nejvíce ohrožené meningokokem jsou děti do jednoho roku.

„Vzrůst celkového zájmu o očkování proti meningokokům byl za poslední tři roky zhruba o dvacet procent. Další nárůst jsme zaznamenali během posledního půl roku, a to o dalších pět procent,“ říká dětská lékařka Zora Dostálová.

Zvýšený zájem potvrzuje i Česká vakcinologická společnost. „Rodiče sami přicházej se zájmem o očkování. Vysvětlujeme si to i medializací případů, například nedávného úmrtí dvouletého batolete,“ uvedla pro ČT místopředsedkyně vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová.

Počet prodaných vakcín proti meningokové infekci
Zdroj: SÚKL

Právě malé děti jsou nejohroženější skupinou. Největší riziko je u kojenců do jednoho roku, kteří ještě nemají dostatečně vyvinutou schopnost obrany. „U malých dětí se vždy jedná o velmi závažné onemocnění s rychlou progresí do zhoršování celkového stavu, až ztráty vědomí,“ vysvětluje vedoucí Národní referenční laboratoře pro meningokokové nákazy Pavla Křížová.

„Postupně se zvyšuje informovanost rodičů o rizicích invazivních meningokokových infekcí i jejich aktivní přístup k investicím do zdravotní prevence svých dětí. Hodně pomáhají preventivní programy zdravotních pojišťoven, ze kterých mohou pacienti, případně jejich rodiče, čerpat finanční příspěvek na úhradu nákladů na pořízení vakcíny,“ říká Martin Nesrsta ze sítě očkovacích center Avenier.

Vyšší zájem potvrzují i výrobci

Nejžádanější je vakcína proti meningokoku typu B, který v posledních letech způsobuje v Česku až 70 procent těchto onemocnění. Někteří lékaři se domnívají, že právě dostupnost této vakcíny je jedním z důvodů, proč se zájem o očkování zvýšil.

„S tím se zvedl zájem i o očkování polyvalentní vakcínou proti meningokokům, i když zájem o očkování proti meningokokům B lehce převažuje,“ dodává Zora Dostálová.

Vyšší zájem potvrzují i výrobci. „Při porovnání zájmu o léčivý přípravek Bexsero v prvních dvou měsících roku 2018 a roku 2019 je zjevné, že zájem narostl meziročně o 82 procent. Meziroční nárůst prodejů uvedené vakcíny v České republice je 61 procent,“ říká tisková mluvčí společnosti GSK Miriam Kejzlarová.

Letos už na infekci zemřely dvě děti

V letošním roce se tímto typem meningokokové infekce nakazili už tři kojenci a tři děti mladší čtyř let. Dvě děti na následky onemocnění zemřely.

Podle lékařky Pavly Křížové bývají počáteční příznaky často netypické a rodiče tak nemusí včas odhadnout závažnost situace. „V první fázi mohou příznaky připomínat běžné nachladnutí. Varující je rychlé a bouřlivé zhoršování celkového stavu – kdy rodič již nemá čekat a má urychleně vyhledat lékaře,“ vysvětluje lékařka.

Nejčastějším klinickým průběhem meningokokové nákazy je zánět mozkových blan, sepse nebo toxický šok. Letos kvůli této infekci onemocnělo 17 lidí, z toho deset meningokokem typu B a čtyři typem C. Zbylé případy se týkaly skupin W a Y. V loňském roce bylo nemocných 56, nejvíce případů se týkalo právě dětí do jednoho roku.