Maxová: Podpořme rodiny i jinak než rodičovskou. Přemýšlíme o snížení DPH na dětské potřeby

Maxová: Hledáme způsoby, jak podpořit rodiny s malými dětmi (zdroj: ČT24)

Zvýšit rodičovský příspěvek všem rodičům by bylo podle předsedkyně výboru pro sociální politiku Radky Maxové (ANO) pochopitelné, ale nezodpovědné. Vláda musí brát ohledy na předpokládaný hospodářský růst, který mírně zpomaluje. Rodiny chce ale podpořit i jinak, třeba snížením DPH na potřeby pro děti. Maxová to uvedla v pořadu Interview ČT24.

Zvýšit rodičovský příspěvek o 80 tisíc na 300 tisíc korun jen těm rodičům, jejichž dítě se narodí až po Novém roce, považuje Maxová za „možná nespravedlivé“. „Ale je to o propočtech,“ dodala.

  • Rodičovský příspěvek ve výši celkem 220 tisíc korun pobírá v České republice podle nejnovějších dat necelých 280 tisíc lidí. Lidé jej dostávají pouze na nejmladší dítě do čtyř let věku. Většina lidí jej čerpá rychlostí 6 až 7 600 korun měsíčně a vyčerpá jej do tří let. Rodiče dvojčat a vícerčat pobírají o polovinu vyšší příspěvek, tedy 330 tisíc korun.

„Nejlepší by bylo, kdyby navýšený příspěvek dostaly rodiny, které ho už dnes pobírají. Aby měly nárok na navýšení, když jim budou do vyčerpání rodičovské chybět rok, dva, tři. Ale je to zátěžová položka v rozpočtu a my musíme být zodpovědní vůči státní kase, vůči našim dětem,“ myslí si Maxová.

O tom, komu se rodičovská zvýší, bude vládní koalice ještě jednat. V polovině března politici oznámili, že ve prospěch zvýšení důchodů o 900 korun revidují slib na zvýšení rodičovské všem rodinám s dětmi do čtyř let. Více peněz mají dostat až ty, kterým se dítě narodí v příštím roce. Proti tomu řada rodičů protestovala a koalice slíbila, že své rozhodnutí ještě zváží.

Podle Maxové má kabinet i jiné možnosti, jak rodiny podpořit. „Podívejme se na přídavky pro děti, které jsme zvedli. Motivujeme rodiče, aby pracovali. Zvýšilo se porodné (pro rodiče, jejichž příjmy nepřesahují 2,7 násobek životního minima, dříve 2,4 násobek, pozn.red.), zavedlo se na druhé dítě. Velmi razantně se snížily odečty na daně,“ vyjmenovala kroky, které už vláda učinila.

Kabinet podle ní zvažuje i další opatření, díky kterým by rodičům malých dětí zůstalo v peněženkách více. „V novém balíčku pro EET přemýšlíme, že snížíme daň na péči o děti, kdyby si rodiče platili chůvy. Zvažujeme snížení DPH na dětské potřeby, pleny, výživu, léky. To jsou také stomiliardové dopady na rozpočet,“ zdůraznila Maxová s tím, že vedle toho by měl stát podporovat také vznik zkrácených pracovních úvazků nebo mateřských školek či dětských skupin.

Navýšit o 80 tisíc korun rodičovskou všem rodinám s malými dětmi by podle ní znamenalo, že by ministerstva musela na takový výdaj najít peníze ve svých rozpočtech.

„My apelujeme na ministryni práce Janu Maláčovou, aby se podívala u sebe, kde se dá ušetřit. Aby udělala komplexní revizi dávek nejen na bydlení. Jestliže chce navyšovat některé výdaje, měla by přijít s tím, že by někde ušetřila třeba dvě miliardy korun,“ doporučila předsedkyně výboru pro sociální politiku. Návrh sociálních demokratů, aby se navýšení rodičovské pro všechny sanovalo vyšším zdaněním třeba bankovního sektoru, hnutí ANO odmítá.

„Chceme uspokojit všechny. Ale ne všichni budou stoprocentně spokojeni. Nemůžeme čekat, že se stát postará o všechny v každé životní situaci. Lidé musí spoléhat také na sebe, přistupovat zodpovědně ke svému zdraví, práci, přípravě na důchod,“ dodala Maxová.