Auta stojí, vlaky nejedou. Silničáři i železničáři odřízli jih Čech od Prahy

UDÁLOSTI: Začala oprava hlavní silnice z Prahy na Tábor, zároveň je výluka i na železnici (zdroj: ČT24)

Silnice I/3, která vede z Prahy do Tábora a Českých Budějovic, je uzavřená. Popraskala a silničáři ji chtějí před létem opravit. Podél silnice vede také železniční trať, ale i ta je rozkopaná a na celý březen jsou vyhlášeny výluky.

Až do konce dubna bude uzavřena silnice I/3 mezi Olbramovicemi a Bystřicí na Benešovsku. Osobní auta musí severně od Olbramovic u farmy Čapí hnízdo odbočit doprava a uzavírku objet po úzkých silničkách III. třídy. Nákladní auta i všechna vozidla vyšší než 3,5 metru potom musí volit mnohem delší objížďku – třeba z Tábora do Benešova dojedou jen dlouhým obloukem přes Sedlčany a Prahu.

  • pro auta do 3,5 tuny a 3,5 metru výšky:
  • za Olbramovicemi u Čapího hnízda ze silnice I/3 doprava na silnici III/1116; v Ouběnicích doleva na silnici III/1114; v Lísně doprava přes potok a doleva na silnici III/1113; severně od Bystřice doprava na silnici I/3
  • pro vozidla nad 3,5 tuny nebo 3,5 metru výšky:
  • z Votic po silnici I/18 k dálnici D4, po dálnici na Pražský okruh, po okruhu a dálnici D1 do Mirošovic, odtud po silnici I/3 do Bystřice
Objízdné trasy
Zdroj: ČT24

Podle Ředitelství silnic a dálnic je nutné před létem opravit povrch silnice, zároveň se rekonstrukce týká svodidel nebo odvodnění. Na první pohled se sice zdá, že budějovický tah není ve zvlášť špatném stavu, podle mluvčí stavební společnosti Eurovia Ivety Štočkové však dělají silničářům starosti drobné trhliny v povrchu. „Při velkém střídání teplot mohou začít růst,“ upozornila.

Kromě objížďky ve směru na Prahu a pomalé jízdy ve směru na Tábor u Olbramovic se řidiči zdrží také u Miličína těsně před začátkem dálnice D3. I zde se opravuje silnice, ale bez objížděk. Auta proto jezdí kyvadlově.

Vyhlídka na kolony by mohla leckoho přimět, aby si vyhledal železniční spojení. Jenže ani tak se kolonám nevyhne. Mezi Voticemi a Sudoměřicemi se modernizuje železniční koridor a na celý březen vyhlásila Správa železniční dopravní cesty výluky. Místo expresů a rychlíků jezdí autobusy z Olbramovic do Chotovin, osobní vlaky jsou nahrazeny z Benešova až do Tábora. I náhrada za vlaky tak nakonec postává v kolonách s auty.

  • probíhá pouze v pracovní dny od pondělí do čtvrtka od 4. do 28. března
  • vlaky nejezdí od 8:15 do 15:45
  • během výluky jsou expresy a rychlíky nahrazeny autobusovou dopravou v úseku Olbramovice–Chotoviny
  • osobní vlaky jsou nahrazeny v úseku Benešov–Tábor, kvůli silniční uzavírce nezastavují autobusy v Tomicích

Že se souběžně pracuje na jedné z nejdůležitějších silnic v Čechách a zároveň i na souběžné železniční trati je podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla tím, že stavební sezona zkrátka začíná v březnu a končí v listopadu. „Pokud je třeba opravy nebo rekonstrukce a jsou rozsáhlejší, tak nemáme na výběr,“ podotkl.