Pithart: Jsme pevně ukotveni na Západě. A konečně tomu odpovídá i naše zahraniční politika

Petr Pithart v Interview ČT24: Jsme pevně ukotveni na Západě (zdroj: ČT24)

Česko je pevně ukotveno na Západě a díky jasným postojům ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) už tomu odpovídá i česká zahraniční politika. Jeho práci i jasnější postoje premiéra Andreje Babiše (ANO) ocenil někdejší předseda české vlády i Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL). Podle něj je dobrou zprávou, že po dvaceti letech členství v NATO s Aliancí vyjadřuje spokojenost víc lidí než v době vstupu.

„Já jsem přesvědčen, že jsme pevně ukotveni v západních demokratických strukturách. A že tomu začíná odpovídat i naše zahraniční politika, ačkoli se to v minulých měsících a letech ne vždycky tak jevilo, protože o tvorbu zahraniční politiky se dělí vláda s prezidentem,“ prohlásil Petr Pithart v Interview ČT24.

Podle jeho slov svědčí dění v posledních týdnech o tom, že vláda převzala kormidlo a pochybnosti nebudou na místě. „Neměli jsme tak jasně se vyjadřujícího ministra zahraničí a máme ho. Já jsem tím velmi pozitivně překvapen,“ pochválil Pithart práci Tomáše Petříčka.

V posledních týdnech vidíme obrat na Západ

Ocenil také riskantní krok, když Petříček neváhal spojit své další působení ve vládě a v čele české zahraniční politiky se zvolením do vedení ČSSD. „Řekl: Já chci dělat tuto politiku, vy už víte jakou, ale potřebuju k tomu váš mandát. A když ho nedostanu, tak ji dělat nebudu. To je postoj u nás ne úplně obvyklý, protože je riskantní,“ uvedl Pithart.

Tomáš Petříček na nedávném volebním sjezdu ČSSD kandidoval na pozici místopředsedy strany s tím, že dopředu avizoval, že pokud zvolen nebude, zváží rezignaci na řízení resortu zahraničních věcí. Petříčka dlouhodobě kritizuje prezident Miloš Zeman.

Právě prezidenta mnozí politici označují za aktéra směřování České republiky k Rusku a k Číně. Podle Pitharta je to jasné z toho, kam Miloše Zemana zvou a kam ne. „Nezvou ho do Londýna, nezvou ho do Paříže, nepozvali ho do Washingtonu, ačkoli o to velmi stál. Takže to je v posledních týdnech opravdu obrat,“ míní Pithart v narážce na nedávnou návštěvu premiéra Andreje Babiše v Bílém domě.

Naše členství v NATO je pevné

V souvislosti s dvacetiletým výročím od vstupu Česka do Severoatlantické aliance Pithart poukazuje na pravidelné průzkumy, podle nichž si nyní pochvaluje naše členství v NATO víc lidí než v době samotného vstupu. Na ukotvení v NATO ale podle něj ukazují i události, jako byl například průjezd vojenského konvoje přes české území. „Jaká tady panovala nervozita, co se bude na českých silnicích dít. Nakonec to bylo úplně spontánní vítání,“ připomněl.

S Evropskou unií už to tak jednoznačně nevidí. Poukázal na evropský průměr účasti v posledních volbách do Evropského parlamentu, který se blížil k šedesáti procentům, jen v Česku a na Slovensku nedosahoval ani dvacet. Obává se, že nadcházející volby na konci května nedopadnou o moc lépe.

Kdyby se nyní hypoteticky hlasovalo v Česku o vystoupení z EU, byl by Pithart již o něco optimističtější než před několika měsíci. „Teď mám pocit, že naši čelní politici se přeci jen začali vyjadřovat jasněji a to má na nerozhodné a kolísavé lidi určitý vliv,“ zhodnotil současnou situaci a dodal, že i premiér Babiš už se vyjadřuje jednoznačně.

Pithart také míní, že Evropská unie je zastoupena orgány svého druhu, protože Evropský parlament není ve skutečnosti parlament a Evropská komise není evropská vláda. Jinak to ale podle jeho názoru nejde, protože „jde o útvar, který teprve bude hledat svou podobu.“ Unie podle Pitharta má permanentní demokratický deficit, ale důležité je, aby byl co nejmenší. Také je nutné, aby stáli v čele Unie důvěryhodní lidé, což se nyní nepovedlo, myslí si.

Petr Pithart se domnívá, že Unie jasně míří k vícerychlostní podobě. „Nevidím na tom nic špatného. Chceš se k nám přidat? Jedeme v rychlejším pruhu, tak se přidej. A jestli ses nyní rozhodl, že ne, tak si to můžeš za tři roky rozmyslet,“ hodnotí přínos vícerychlostní EU Pithart. Ohledně vystupování z EU má ale za to, že příklad Velké Británie už je a bude varováním pro všechny. Referendum považuje za šílené. „A jak to tak bývá u referend, lidé hlasují o něčem jiném, než na co se jich politici zeptali,“ soudí o výsledku hlasování na Britských ostrovech.