Sníh taje a přehrady se plní. Záplavy ale na obzoru nejsou

UDÁLOSTI: Nezvykle teplé počasí a silný vítr znamenají rychlejší odtávání sněhu (zdroj: ČT24)

Letošní zima si potrpí na extrémy. Na jedné straně napadlo nebývalé množství sněhu, na druhé straně padaly i teplotní rekordy. V teplých dnech sníh rychle odtává, což těší obyvatele hor i vodohospodáře, kterým se pozvolna plní přehrady.

Na hřebenech metr a půl, někdy i dva, a někde dokonce i tak hluboká vrstva, že se v ní ztratila i třímetrová tyč – tolik sněhu letos napadlo na horách v Česku. Oproti předchozím rokům, kdy se občas marně čekalo na jakýkoli sníh, je to zásadní rozdíl.

Přelom února a března ale přinesl i mimořádně teplé dny. V Krušných horách díky tomu za posledních dvacet dnů odtál i metr sněhu.

Horské potoky i zásobárny vody jsou v době tání plné. „Je to dobře, protože zásoby spodní vody byly přes léto hodně malé,“ podotkl místostarosta Božího Daru Martin Šlechta (nestr. za STAN).

Plné jsou také velké vodní nádrže, třeba do Skalky v Chebu přitéká už několik dnů více vody, než z ní odtéká, a hladina vyčerpaná suchem z minulého roku vzrostla o desítky centimetrů. „Jsme na 90 nebo 100 procentech zimního prostoru,“ upřesnil Jan Bezděk z Povodí Ohře.

I když jsou zvýšené i hladiny řek – třeba Karlovými Vary protéká 60 metrů krychlových za sekundu, obvyklých je jen 25 metrů krychlových, a Sázava v Sázavě u Žďáru dokonce v úterý dosáhla prvního povodňového stupně – velké záplavy na obzoru nejsou. Na přehradách jsou stále velké rezervy a příval vody se brzy zpomalí. Ochladí se, což tání sněhu zpomalí.