I na naší straně vnímáme některé sporné otázky, řekl Petříček před cestou do USA

Tomáš Petříček hostem pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

„Pro Českou republiku bude zásadní předejít tomu, aby Spojené státy uvalily cla na dovoz automobilů a automobilových součástek,“ řekl před svou cestou do USA ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který byl hostem pořadu Události, komentáře. Během schůzky se svým americkým protějškem bude ministr také usilovat o to, aby se s USA brzy uskutečnilo setkání na nejvyšší úrovni.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) odcestuje 21. února do Spojených států, kde se setká se svým americkým protějškem Mikem Pompeem

V pořadu Události, komentáře český ministr uvedl, že by chtěl na schůzce především navázat na tři strategické pilíře vzájemného dialogu. „Jedná se o oblast bezpečnosti, oblast zahraničních vztahů a multilateralismu, a také o naši průběžnou spolupráci v oblasti lidských práv,“ upřesnil Petříček. 

 V té souvislosti připustil také existenci některých sporných otázek mezi Českem a USA. „Myslím, že v tuto chvíli i na naší straně vnímáme některé sporné otázky – například v oblasti vzájemného obchodu,“ uvedl. 

„Pro Českou republiku bude zásadní předejít tomu, aby Spojené státy uvalily cla na dovoz automobilů a automobilových součástek do Spojených států, protože by to mohlo mít zásadní dopady na české hospodářství,“ upřesnil Petříček a dodal, že věří, že se mu s USA podaří najít porozumění. 

Petříček také uvedl, že na své cestě bude usilovat o to, aby byl do Bílého domu pozván jeden z nejvyšších českých ústavních činitelů – jako je premiér Andrej Babiš (ANO) nebo prezident Miloš Zeman. „Avizoval jsem, že budu se svým protějškem hovořit o tom, že již delší dobu neproběhla schůzka na nejvyšší úrovni. Budu lobbovat, aby tato schůzka potvrdila dobré vztahy našich dvou zemí,“ řekl.  

Tomáš Petříček hovořil také o situaci ve Venezuele nebo o Ukrajině. Celý rozhovor je k dispozici ve videu.