Mít úvěry je normální, tvrdí šéf televize Barrandov. Jeho dluhy už však přesahují hodnotu majetku

168 hodin: Firmy podnikatele Soukupa jsou zatížené úvěry (zdroj: ČT24)

Podnikatel, moderátor a nově také politik Jaromír Soukup tvrdí, že mít úvěry je normální. Reagoval tím na reportáž pořadu 168 hodin z 20. ledna. Své politické ambice a založení hnutí List Jaromíra Soukupa totiž podnikatel oznámil v době, kdy jeho firmy dluží stovky milionů korun. A zdá se, že kolem těchto společností, zejména kolem televize Barrandov, už krouží zájemci. Podrobnosti zjišťovala reportérka pořadu 168 hodin Kristina Ciroková.

Problémy má například jedna z vlajkových lodí Soukupova impéria – vydavatelství Empresa Media. Ta je dlouhodobě ztrátová a v roce 2017 měla dluhy ve výši 887 milionů korun. Ještě hůř je na tom společnost Barrandov Televizní Studio, jejíž dluhy už převýšily celkový majetek, a to o 114 milionů. Vyplývá to z poslední zveřejněné účetní závěrky za rok 2016.

Některé z firem Jaromíra Soukupa jsou velmi zadlužené. A i když v mediálním světě to je věc ne zcela výjimečná, tak u Soukupa je problém, že se může stát, že nebude mít z čeho zaplatit.
Sabina Slonková
šéfredaktorka Neovlivni.cz

Kondici Soukupových firem pro pořad 168 hodin analyzoval děkan Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické Ladislav Mejzlík. Ten upozorňuje i na to, že tu zdaleka nejde jen o úvěry. Například firma Barrandov Televizní Studio dluží také na 600 milionů korun i obchodním partnerům. A nejvýznamnější společnost Jaromíra Soukupa, mediální agentura Médea, má po splatnosti stamilionové závazky.

Podle Jaromíra Soukupa je to v pořádku. „Mít úvěry na provoz a investice je úplně normální věc a mají je skoro úplně všechny firmy. Pokud tedy nemají takové zisky, aby jim stačily na investice a na celoroční provoz. Ostatně kdyby to tak nebylo, tak by se celý ten bankovní sektor mohl jít klouzat.“

168 hodin: V jaké kondici jsou firmy Jaromíra Soukupa? (zdroj: ČT24)

Má to ale háček, upozorňuje Mejzlík: „Platí to jen do té doby, dokud úvěry nepřesáhnou váš majetek. Pak se dostanete do úpadku, protože máte problémy se splácením úvěrů.“

Soukupovy firmy jsou podle něj zadlužené až příliš. „A pokud se kombinují ještě dvě nepříznivé věci, to znamená splácení dluhů po splatnosti nebo jejich nesplácení s velmi vysokými úvěry, tak to je dohromady kombinace, která je velmi nepříjemná,“ dodává Mejzlík.

Soukupovy společnosti jsou všechny propojené. Proto ohrožení jedné z firem je jako jeden článek v řetězu. Jakmile by jeden z toho vypadl, nebo nějak nefungoval, tak to ovlivní celou skupinu.
Ladislav Mejzlík
děkan Fakulty financí a účetnictví VŠE v Praze

Soukup tvrdí, že úvěry jsou výhodnější než spoření. „Pokud by na to přišlo, mohl bych to financovat ze svého. Ale když jsou tak výhodné úroky na půjčení peněz a tak nevýhodné na spoření, tak bych byl úplné jelito, kdybych to dělal,“ prohlásil v jednom ze svých pořadů.

Investora mohou dluhy odradit. A zájemce o nákup dluhopisů přilákat

Podle šéfredaktorky serveru Neovlivni.cz Sabiny Slonkové kondice Soukupových firem odrazuje investory i kupce. „Během loňského roku jsme zaznamenali informace, že by se mohl najít strategický investor, který by vyztužil finanční kondici firem Jaromíra Soukupa. Nakonec se ale ukázalo, že se zatím nenašel. Mělo by to být právě proto, že výkon televize Barrandov šel dolů. Sledovanost není na takových číslech, aby to investorům stálo za to,“ tvrdí novinářka.

Místo toho by se mohl najít zájemce o koupi pohledávek Soukupových firem. V kuloárech se nejčastěji hovoří o zájmu Daniela Křetínského, podle časopisu Forbes pátého nejbohatšího Čecha s majetkem ve výši 59 miliard korun. Křetínského hlavním byznysem je energetika. Spoluvlastní ale i společnost Czech News Center, která vydává například deník Blesk nebo časopis Reflex. Patří mu i rádia Frekvence 1 a Evropa 2.

„Danielu Křetínskému chybí v jeho portfoliu televize, stejně jako Andreji Babišovi. V čele vydavatelského domu má Libuši Šmuclerovou s velkou televizní minulostí z televize Nova. Snaha získat pohledávky za firmami Jaromíra Soukupa a ovládnout skrze insolvenci nejen jeho mediální byznys, ale i jeho byznys daný do firmy Médea, je celkem logická,“ domnívá se redaktor serveru Hlidacipes.org Ondřej Neumann. Do Křetínského se přitom Soukup od loňského dubna opakovaně strefuje.

Necítíme jakoukoliv potřebu se k tomuto tématu jakkoliv vyjadřovat.
Daniel Častvaj
mluvčí Energetického a průmyslového holdingu

Doposud se Soukup prezentoval jako bohatý podnikatel. Loni v lednu nakoupil hned dvě patra s byty v nově postaveném luxusním mrakodrapu na pražské Pankráci, zaplatil za ně celkem na 140 milionů korun. Dnes už je ale nevlastní, tři čtvrtě roku po nákupu je převedl darovacími smlouvami na své blízké příbuzné. „Buď se jedná o běžný projev rodičovské lásky, nebo o úmysl, jak, byť zčásti, zkrátit své věřitele,“ dodává advokát Ondřej Múka.