Svědci si nevzpomínají a všichni mluví o průtazích. Kauza nákupu letounů CASA se vleče dál

Události: Rozsudek v kauze letounů CASA je zatím v nedohlednu (zdroj: ČT24)

V kauze letounů CASA v úterý vypovídali bývalí členové vlády. Podle někdejšího šéfa generálního štábu Vlastimila Picka neprovázelo zakázku nic nestandardního. V případu je kvůli možnému předražení strojů obžalovaná také exministryně obrany Vlasta Parkanová. Aktéři upozorňují, že se soud protahuje: od nákupu už uplynulo téměř 10 let.

Ani v úterý kauza nákupu armádních letounů CASA výrazně nepokročila. Soudní líčení se konají maximálně jednou do měsíce, výpovědi svědků jsou stručné. Po deseti letech si téměř nic nepamatují.

Na některé podrobnosti si nevzpomněl ani někdejší šéf generálního štábu armády Picek. Na zakázce ale neviděl nic nestandardního. „Potřebovala armáda ty letouny? Samozřejmě potřebovala jako náhradu letounů An-26,“ zdůraznil v úterý.

Okolnosti zakázky dnes nerozvádějí ani tehdejší členové vlády. „Ta kauza byla téměř před deseti lety. Mohu pouze konstatovat, že tato věc proběhla na vládě zcela standardním způsobem,“ uvedl v úterý svědek a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09).

Podle žalobce ale někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová chybovala: neudělala nic pro to, aby ověřila skutečnou cenu strojů CASA. Parkanová ale opakuje, že to nebyla její povinnost. „Veškeré právní posudky, které mám k dispozici, docházejí k závěru, že jsem takovou povinnost neměla,“ uvedla bývalá ministryně už v roce 2009.

Vlasta Parkanová ve sněmovně
Zdroj: ČT24

Na délku řízení si stěžují všichni

Rozsudek v kauze prodeje letadel CASA je ovšem v nedohlednu. Soudkyně ještě nevyslechla všechny svědky včetně expremiéra Mirka Topolánka, na řadu ještě nepřišly ani listinné důkazy.

A obžalovaní i žalobci opakují, že se kauza vleče. „Je těžké si na ty věci vzpomenout jak u mě, tak u svědků. Ta situace není jednoduchá, není jednoduché být obžalovaný tolik let,“ připomněl bývalý šéf sekce vyzbrojování ministerstva obrany a jeden z obžalovaných Jiří Staněk.

Svědci se na líčení sjíždějí z celé republiky: někteří se omlouvají, na některé se čeká, třeba proto, že jejich vlak měl zpoždění. A na chodbách při čekání vzájemně diskutuje žalobce s obhájci i obžalovanými – jinak málo častý jev. „Takovéto trestní věci by měly probíhat pokud možno v nejkratší možné době,“ říká státní zástupce Jan Kořán.

Oficiálně si ale zatím nikdo nestěžoval. „Žádná stížnost stran na průtahy řízení v dané věci nebyla podána a vedení soudu ji tedy neřešilo,“ zdůraznila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 6 Zuzana Barochová.