Agenti varují před Huawei už pět let, řekli senátoři z bezpečnostního výboru

Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Informace o rizicích spojených s používáním technologií čínské značky Huawei, na která upozornil Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), nejsou nové. Ve zprávách tajných služeb se objevují už od roku 2013. V pořadu Události, komentáře to potvrdili předseda a místopředsedové bezpečnostního výboru Senátu Pavel Fischer (nez.), Ladislav Václavec (ANO) a Tomáš Jirsa (ODS). Všichni také zdůraznili, že českým tajným službám důvěřují.

„BIS na to upozorňovala od roku 2013,“ řekl o rizicích spojených s Huawei Jirsa. Když v minulých dnech vyšlo najevo, že techniku této firmy používají zaměstnanci Hradu, ptal se Jirsa přímo tam na její rozšíření. „Ujistili mě, že to mají jen pracovníci technické správy Hradu. To znamená zahradníci, stavitelé a tak dále. Že to nemá ta politická správa,“ řekl.

NÚKIB podle premiéra Andreje Babiše (ANO) situaci nezvládl. S tím souhlasí jeho stranický kolega Václavec, kterému vadí, že se informace dostala na veřejnost. Naopak Fischer to považuje za přínosné: „My jsme už dávno v soupeření, které je skutečně bezpečnostní a strategické. A je jenom dobře, že se o těchto věcech dnes mluví veřejně, protože zítra bychom se mohli probudit v zemi, která už nám nebude moc patřit. Z hlediska informačních technologií, zabezpečení soukromí, strategických sítí bychom najednou zjistili, že se o nás rozhoduje jinde.“

Podle Václavce nelze vyloučit, že dění kolem firmy Huawei je součástí obchodních sporů. „Byl bych rád, abychom měli vyvážené informace i s důkazy, které vedly úřad k tomu, že tohle vyhlásil. Nechtěl bych být zatahován do obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou a myslím, že tam může částečně tato problematika být,“ řekl.

„Samozřejmě v tom obchodní zájmy můžou hrát roli. Ty hrají roli ve všem. Ale já věřím našim bezpečnostním službám,“ komentoval možnost Jirsa.

Službám věříme

Všichni tři senátoři svorně odmítli kritiku, kterou si tajné služby vysloužily od prezidenta Miloše Zemana. Václavec je přesvědčen, že ve službě je hodně šikovných profesionálů. Prezidentovo vyjádření o čučkařích považuje za velmi nešťastné a neodpovídající práci BIS.

Podle Jirsy služby dokázaly zajistit, že Česko zůstává bezpečnou zemí, kde neútočí teroristé. Povyk, který prezidentova slova vyvolala, považuje za pověstný skok na špek. „Je to nevhodné vyjádření, ale myslím si, že děláme prezidentovi radost, že celá republika mluví o čučkařích a že to takhle chtěl,“ řekl.

Fischer odmítl, že by kritika prezidenta za jeho slova mohla být útokem na svobodu slova. „Pokud má prezident nějakou výhradu, má ji říci na vyhrazeném uzavřeném zasedání. Tady se nejedná o svobodu slova, tady se jedná o loajalitu vrchního velitele ke svým lidem,“ prohlásil a dodal: „Takhle by vrchní velitel nikdy mluvit neměl.“