Hamáček je připraven obhajovat post šéfa ČSSD. Chválí i ministryni Maláčovou a chce ji do vedení

Jan Hamáček (ČSSD) hostem pořadu Týden v politice (zdroj: ČT24)

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) je připraven na březnovém sjezdu obhajovat pozici předsedy sociálních demokratů. Chce o tom ale ještě hovořit se svou domovskou organizací ve středních Čechách, neboť na její názor dá. V pořadu Týden v politice řekl, že je rád, že se o funkci místopředsedkyně hodlá ucházet ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Prezident Miloš Zeman v souvislosti s poslední vládní krizí pronesl, že je vhodnou příležitostí k případné výměně některých ministrů v kabinetu Andreje Babiše (ANO). Zeman kritizoval ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) za to, že ze seznamu klíčových ambasád vyškrtnul úřad v Budapešti, a zpochybnil jeho erudici.

Podle Hamáčka naopak Petříček prosazuje hlavní linie české zahraniční politiky, což bylo vidět například na jeho postoji ke krizi v Kerčském průlivu. Nevidí důvod k obměně žádných sociálnědemokratických ministrů. „S prací našich ministrů jsem spokojen,“ uvedl šéf ČSSD.

Upozornil také na práci ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) a její snahu o zvýšení existenčního a životního minima, které se zatím v rámci koalice nepodařilo dojednat. „Několik let se tato dávka nevalorizovala. Od ní se vypočítávají další dávky,“ připomněl předseda ČSSD.

„Zejména v situaci, kdy jsme razantně zvýšili důchody, což je samozřejmě dobře, tak pokud nezvýšíme životní a existenční minimum, tak by se mohlo stát, že důchodci s nízkými důchody, kteří dostávají dávky, by na základě nového výpočtu o část peněz přišli,“ argumentoval Hamáček.

Hamáček: Ministerstvo práce našlo peníze

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) však České televizi řekla, že v žádném případě s navýšením nesouhlasí a ani nebude souhlasit, až se o nařízení bude v polovině prosince ve vládě hlasovat. Zvýšení minima plánuje až na rok 2020. „Paní ministryně má ve vládě jeden hlas,“ podotkl Hamáček.

Předseda ČSSD podtrhl, že Maláčová našla potřebné prostředky v rámci rozpočtu svého resortu, čímž podle něj hlavní argument ministryně financí padá. „Pokud to uděláme, tak to není něco, co zatíží státní rozpočet,“ tvrdí Hamáček.

S prací Jany Maláčové je spokojen i proto, že je „viditelná“. V pořadu ČT24 Týden v politice řekl, že je rád, že se rozhodla kandidovat na místopředsedkyni sociální demokracie. „Má pro funkci předpoklady,“ míní předseda sociálních demokratů.

Sám Hamáček zatím jasně neřekl, zda bude post šéfa strany obhajovat. Je k tomu podle svých slov připraven, avšak chce si ještě promluvit se sociálními demokraty ze svého domovského regionu, jímž jsou střední Čechy.

„Chci vidět, jako podporu od nich mám. Pokládám to za solidní, vždycky jsem dal na názor Středočechů,“ uvedl ministr vnitra s tím, že nemá signály, které by naznačovaly, že s jeho prací nepanuje spokojenost. Středočeská konference ČSSD se bude konat v půlce prosince, po ní by tedy mělo být o Hamáčkově kandidatuře definitivně jasno.