Soud zamítl dovolání Koženého, vyměřený trest 10 let dál platí

Brno - Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání bývalého prezidenta harvardských fondů Viktora Koženého a jeho kolegy Borise Vostrého. Definitivně tak potvrdil tresty deset a devět let vězení za podvody s cennými papíry. Škoda způsobená Harvardskému průmyslovému holdingu (HPH) přesáhla deset miliard korun. Kožený i Vostrý však byli souzeni jako uprchlí, žijí v zámoří.

Nejvyšší soud označil dovolání za zjevně neopodstatněné. „Pokud argumentovali tím, že vydáním daného rozsudku bylo porušeno právo na spravedlivý proces, pak tomu nelze přisvědčit,“ uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. Oba muži mají ještě možnost podat ústavní stížnost, museli by však argumentovat porušením základních práv.

Kožený zbohatl počátkem 90. let na české kuponové privatizaci. Ještě v roce 1995 měly fondy akcie 51 českých podniků a akcionáři věřili, že se investováním do těchto atraktivních a prosperujících firem zhodnotí jejich finanční prostředky. Fondy však začaly z Koženého iniciativy převádět akcie na kyperské společnosti, ve kterých byl angažován. Cenné papíry těchto podniků však nebyly veřejně obchodovatelné, podle předsedy odvolacího senátu Radka Hartmanna pak neměly pro holding žádnou cenu.

Kožený postupně získal moc nad velkou částí české ekonomiky, a když republiku v roce 1994 opouštěl, počítal se jeho majetek v miliardách korun. V červenci 2010 rozhodl Městský soud v Praze, že Kožený a jeho bývalý kolega Boris Vostrý mají jít za miliardové podvody každý na deset let do vězení, loni odvolací soud trest Koženému potvrdil a Vostrému o rok snížil. Kožený má také zaplatit škodu zhruba 8,3 miliardy a úroky, Vostrý přes 2,2 miliardy a úroky. Česká justice požádala bahamské úřady o Koženého vydání.

Kožený má irské občanství a žije na Bahamách. Stíhán je i v USA, kde je obviněn mimo jiné za úplatkářství spojené s privatizací v Ázerbájdžánu. Bahamy jej však dosud nevydaly. Vostrý žije ve středoamerickém státě Belize.

Vydáno pod