„Nemůžeme říct, že by tu boudičku něco drželo.“ Altán na vrcholku Mariiny vyhlídky se rozpadá

Vyhlídku v Českém Švýcarsku správci uzavřeli kvůli chátrajícímu altánu (zdroj: ČT24)

Správci národního parku České Švýcarsko v úterý uzavřeli část Mariiny vyhlídky u Jetřichovic. Dřevěný altán na vrcholku pískovcového masivu hrozí zřícením. Vchod do něj museli správci zatlouct prkny. Na místo se nedá dojet autem, všechen materiál tak vynášeli pěšky.

„Celá nosná konstrukce je prožraná, takže to budeme muset vyměnit. V první řadě tedy zavřít,“ uvedl správce národního parku České Švýcarsko Miroslav Rohlík.

„Na vyhlídku se lze dostat, ale altán bude nějakou dobu uzavřený, než ho opravíme,“ uvedl mluvčí národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Na řadu tak přišly dřevěné zábrany. Správci parku je museli pevně uchytit, aby se do altánu nikdo nedostal. „Tam, kde jsou trámy kotvené do skály na kovové trny, je rozsáhlá hniloba a rozhodně nemůžeme teď říct, že by tu boudičku něco drželo,“ dodal Salov.

Altán stál na vrcholku Mariiny vyhlídky od roku 2007. Je jednou ze dvou dřevěných vyhlídek v parku. Na jejich statice se nejvíce podepíší neukáznění návštěvníci a změny počasí. „V létě, když na to praží slunce, tady teploty dosahují třeba 50 až 60 stupňů Celsia. V zimě je minus 20, minus 25 stupňů,“ uvedl Salov.

Mariina vyhlídka byla zpřístupněna jako pozorovací požární bod už v druhé polovině 19. století. Od té doby začaly být domky na pískovcovém masivu v nadmořské výšce 428 metrů přístupné veřejnosti. Jejich podoba se postupem let ale měnila.

Správa parku teď musí zjistit, kolik bude stát nový altán. Chce ho postavit do začátku nové sezony.